Chwili dla Ciebie (z 03.07.2014 r.) . Eksperyment był poniekąd wymuszony (część truskawek kupionych z myślą o placku "wyparowało" zanim zabrałam się za pieczenie - stąd borówki), a poniekąd świadomy (użycie mąki z pełnego przemiału zamiast zwykłej). Ciasto wyszło bardzo smaczne i zdrowsze dzięki wykorzystaniu mąki z pełnego przemiału. Do jego przygotowania można też wykorzystać inne owoce sezonowe. Placek truskawkowo-borówkowy Przygotuj(...)wysmarowania blachy, bułkę tartą. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią
blog.moje-pasje.infoPrzekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut. Masa serowa: 250 g zmielonego twarogu/mascarpone 1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru 1 jajko Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy do ich połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 20 minut. Owoce i kruszonka : 600 g owoców leśnych (porzeczek, malin, borówek, truskawek) 3 łyżki skrobi
Czarnawisienkaciasto ręką lub mikserem.Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyzapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 2 szklanki mleka 2 jajka 170g masła(...)dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki. Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą
Smakowy RajRewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy(...)chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Borówki wsypujemy do miski dodajemy cukier wanilinowy i łyżkę cukru i mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki,na środek dajemy nasze boróweczki i lepimy kulki.Borówki które zostaną posłużą nam jako sosik.Dodajemy do nich jogurt naturalny i łyżkę
Mała w garnku mieszaświeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem
noteskulinarnyfigamrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder
Kuchnia Pełna Pasjimożna do niego dodawać przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ( do rozczynu z drożdży) 1 łyżka mąki (do rozczynu(...)dosypywałam mąkę do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto
potrawyregionalneNiedziela. Co przygotować do kawy? Potrzebowałam szybkiego deseru, który mogłabym wykonać w kilka minut. Jednocześnie musiał posiadać składniki, które lubią dzieci. I tak powstał ten przepis. Składniki: ciasto francuskie kilka łyżek nutelli borówki mrożone cukier roztrzepane białko jaja cukier puder do posypania kwiatuszków Z ciasta francuskiego wykrawam kwadraciki. Te nacinam ku środkowi jak na poniższym zdjęciu. Na środek kwadracika kładę(...)nutelli. Smaruję brzegi roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem. Ściskam powstałe trójkąciki tak by powstał kwiatuszek. Układam na każdy kwiatuszek borówkę. Piekę w 200 stopniach przez 15-20 minut. Podaję posypane cukrem pudrem. Artykuł Kwiatuszki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plMASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka minutek. 2. Po kilku minutach jak ciasto delikatnie zesztywnieje, wyciągamy(...)minut) 3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. 4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie. 5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia
Dziś Ja gotujeWachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto. U mnie oprócz borówek miały być jeszcze maliny, ale nie udało mi się kupić, a nie chciało mi się już chodzić za nimi i szukać :-). Miłego tego upalnego dnia kochani :-) Blaszka 24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki(...)pudrem. Ma powstać jasna, puszysta masa i wtedy dodajemy stopniowo przygotowany, przestudzony budyń, a po nim sok z cytryny. Na końcu dodajemy umyte borówki i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Masę wykładamy na jedno ciasto, przykrywamy drugim i schładzamy w lodówce. Najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkilato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za sprawą śnieżki - niezwykle delikatny i lekki, w sam raz na letni czas ;-) W bardzo łatwy sposób przygotujecie znakomity deser. składniki: herbatniki do wyłożenia blaszki (u mnie 15 sztuk) 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka(...)całość do lodówki. Umyte wiśnie dryluję, nieco rozgniatam i zasypuję cukrem. odstawiam na chwilę, by puściły sok. Do lekko tężejącej galaretki wiśniowej dodaję borówki i wydrylowane wiśnie razem z sokiem, mieszam i wykładam na masę jogurtową. Ciasto pozostawiam w lodówce do stężenia na co najmniej 12 godzin (choć czasem trudno wytrzymać
babka w formieZapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. A okazało się
Izabelawkuchniorzechów włoskich grubo pokrojonych Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy
codojedzeniagarści borówek Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą płatki, odżywkę, proszek do pieczenia miksujemy jajko, jogurt, olej mieszamy ze sobą suche i mokre składniki, dodajemy jedną garść borówek przekładamy ciasto do żaroodpornego naczynia, na wierzch wykładamy pozostałe borówki pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość