ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:23/198)

Drożdżówki z budyniem i borówkami 124

ciasto ręką lub mikserem.Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką 182

zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość.   Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki  ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 2 szklanki mleka 2 jajka 170g masła(...)dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki.  Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą

Smakowy Raj
KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 117

Rewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy(...)chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Borówki wsypujemy do miski dodajemy cukier wanilinowy i łyżkę cukru i mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki,na środek dajemy nasze boróweczki i lepimy kulki.Borówki które zostaną posłużą nam jako sosik.Dodajemy do nich jogurt naturalny i łyżkę

Mała w garnku miesza
Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 130

świeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ?  Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami.   składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Ciastka z owocami 372

mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder

Kuchnia Pełna Pasji
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 158

można do niego dodawać  przeróżne sezonowe owoce. Wypróbowałam więc kolejny owoc - tym razem borówkę amerykańską. Wyrosło rewelacyjnie! Smakowało jeszcze lepiej. Polecam! Składniki na ciasto: (forma z dziurką 26 cm) 250-300 g borówki amerykańskiej 4 szklanki mąki pszennej  50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ( do rozczynu z drożdży) 1 łyżka mąki (do rozczynu(...)dosypywałam mąkę  do momentu aż powstanie charakterystyczna kruszonka. Blachę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.   Ciasto wyrosło. Przełożyłam je do blachy. Pora na borówki. Wysypałam je na ciasto. Powciskałam je w nie głębiej. Chociaż polecam spróbować wymieszać je z ciastem. W czasie pieczenia ciasto wypchnęło je do góry. Pozostało już tylko posypać wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto

potrawyregionalne
Kwiatuszki z ciasta francuskiego 110

Niedziela. Co przygotować do kawy? Potrzebowałam szybkiego deseru, który mogłabym wykonać w kilka minut. Jednocześnie musiał posiadać składniki, które lubią dzieci. I tak powstał ten przepis. Składniki: ciasto francuskie kilka łyżek nutelli borówki mrożone cukier roztrzepane białko jaja cukier puder do posypania kwiatuszków Z ciasta francuskiego wykrawam kwadraciki. Te nacinam ku środkowi jak na poniższym zdjęciu. Na środek kwadracika kładę(...)nutelli. Smaruję brzegi roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem. Ściskam powstałe trójkąciki tak by powstał kwiatuszek. Układam na każdy kwiatuszek borówkę. Piekę w 200 stopniach przez 15-20 minut. Podaję posypane cukrem pudrem.     Artykuł Kwiatuszki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Tarta z Borówkami 112

MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto, zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka minutek. 2. Po kilku minutach jak ciasto delikatnie zesztywnieje, wyciągamy(...)minut) 3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. 4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie. 5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia

Dziś Ja gotuje
Karpatka z borówkami 266

Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto. U mnie oprócz borówek miały być jeszcze maliny, ale nie udało mi się kupić, a nie chciało mi się już chodzić za nimi i szukać :-). Miłego tego upalnego dnia kochani :-) Blaszka 24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki(...)pudrem. Ma powstać jasna, puszysta masa i wtedy dodajemy stopniowo przygotowany, przestudzony budyń, a po nim sok z cytryny. Na końcu dodajemy umyte borówki i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Masę wykładamy na jedno ciasto, przykrywamy drugim i schładzamy w lodówce. Najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
delikatny jogurtowiec z wiśniami i borówkami 185

lato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za sprawą śnieżki - niezwykle delikatny i lekki, w sam raz na letni czas ;-) W bardzo łatwy sposób przygotujecie znakomity deser. składniki: herbatniki do wyłożenia blaszki (u mnie 15 sztuk)  400 g jogurtu greckiego 1 szklanka(...)całość do lodówki. Umyte wiśnie dryluję, nieco rozgniatam i zasypuję cukrem. odstawiam na chwilę, by puściły sok. Do lekko tężejącej galaretki wiśniowej dodaję borówki i wydrylowane wiśnie razem z sokiem, mieszam i wykładam na masę jogurtową. Ciasto pozostawiam w lodówce do stężenia na co najmniej 12 godzin (choć czasem trudno wytrzymać

babka w formie
Ciasto z jagodami kamczackimi. 152

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Takie do wykonania w 15 minut plus pieczenie, ostatnio bardzo lubię przygotowywać mniej pracochłonne ciasta. A okazało się

Izabelawkuchni
Bułki z jagodami i orzechami 156

orzechów włoskich grubo pokrojonych Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy

codojedzenia
Owsiankowo-borówkowo 129

garści borówek Sposób przygotowania:  Mieszamy ze sobą płatki, odżywkę, proszek do pieczenia miksujemy jajko, jogurt, olej mieszamy ze sobą suche i mokre składniki, dodajemy jedną garść borówek przekładamy ciasto do żaroodpornego naczynia, na wierzch wykładamy pozostałe borówki pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z borówkami 255

wszystkie trzy z powodzeniem można zaliczyć do grupy owoców jagodowych, także zamiennie można użyć borówek, jagód, porzeczek, malin, jeżyn, truskawek czy poziomek. My wybraliśmy borówki, ale możecie też pomieszać kilka różnych odmian. W grze receptura ciasta składa się z masła, mąki i owoców; od siebie dodaliśmy tam tylko cukru, soli i nieco wody. Poza tym robi się je szybko(...)też około 1 łyżki). 5. PIECZENIE (35 min) Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia brzegów. Następnie wyciągamy je i lekko studzimy. PODANIE Ciasto dobrze smakuje kiedy jest ciepłe, ale także i na zimno. Świetnym dodatkiem są lody waniliowe lub bita śmietana. Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień

Nerds Kitchen
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 114

ciasto kojarzy mi się zawsze z latem, słońcem i wakacjami. Delikatny biszkopt z dodatkiem kakao, lekki krem śmietanowy z kawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem(...)będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy.  Przekładamy krem na upieczone i ostudzone ciasto. Posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy roladę. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga