Szybkie, mocno czekoladowe ciasto z borówkami. Mięsiste i wilgotne, a równocześnie puszyste. Niezbyt słodkie. Coś pomiędzy klasycznym murzynkiem i brownie. Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników, które, dla ułatwie nia, odmierzamy w równych proporcjach - po 100 g każdy (z wyjątkiem jajek). Dzięki temu przepis nie tylko łatwo zapamiętać, ale i odtworzyć, np. na działce lub gdy odpoczywamy na wczasach(...)masłem. Na koniec dosypujemy mąkę i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, na. wierzchu układamy borówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, w przypadku formy 22 cm (do tzw. suchego patyczka). W mniejszej formie ciasto będzie piekło się nieco dłużej. Upieczone ciasto wyjmujemy na blat i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku podgrzewamy
cool and mintyjuż możemy obmyślać z czym to nasze kruche będzie a może powstaną po prostu ciasteczka..? :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm opakowanie gotowego ciasta kruchego od "Polskie Młyny" lub (400 gr mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 gr masła, 100 gr cukru, 1 żółtko) do gotowego opakowania dodajemy 100 gr masła(...)kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy) 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka 2 i 1/2 szkl mleka 4-5 łyżek cukru 200 gr borówek 1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta chowamy
Gotowanie...to proste !Kruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie najpierw formować się
Bulliookazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki: 3 dojrzałe banany - muszą mieć brązową(...)powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika
Ze smakiem bez glutenuoknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji(...)użyłam borówek amerykańskich i malin) - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru - cukier wanilinowy Kruszonka - 100g masła - 100g cukru pudru - 200g mąki Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę
Pan i Pani Smith w kuchniucieranych ciast. To przygotowałam z myślą o drugim śniadaniu do pracy. W lodówce miałam serek ricotta, który jest delikatny w smaku, więc wyszło lekkie i jednocześnie wilgotne pełnoziarniste ciasto z borówkami. Składniki na keksówkę: 160g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej 200g ricotty (lub serka homogenizowanego) w temperaturze pokojowej 3 jajka w temperaturze pokojowej 50g ksylitolu 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)ricottę, rozpuszczone masło i aromat waniliowy. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do mokrych składników. Mieszać na wolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Borówki umyć, dodać do ciasta i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki je wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPyszne ciasto na upalne dni. Trzeba korzystać z sezonowych owoców ile się da, zanim przyjdzie jesień, a później zima ;-) SKŁADNIKI 150 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 80 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g borówki amerykańskiej 450 g jeżyn cukier puder WYKONANIE Wszystkie składniki(...)jednym jajku nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mokrej masy wlać najpierw olej rzepakowy, po czym stopniowo wsypać mąkę miksując całość na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, rozsypać na wierzchu owoce lekko je wciskając w ciasto i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem
Passions hobbies lifektóra nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię Wam, pycha!!! Kruche ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka(...)śmietan- fix, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) , 8 sztuk Ptasiego mleczka, 400g borówki amerykańskiej. Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać
Z miłości do słodkościBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu(...)masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu(...)masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu(...)masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła 300-400 g owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać
Bulliosłoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego(...)razem ucieram. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasicudowny niedzielny poranek 😃 Jakie ciacho macie dzisiaj do kawki? U mnie dzisiaj muffinki z borówkami i bitą śmietaną. Muffinki to rodzaj babeczek, które możemy zrobić na słodko lub na wytrawnie, u mnie oczywiście na słodko😉 Mój przepis jest banalnie prosty, wystarczy wszystkie składniki na ciasto dać do miski, dokładnie wymieszać i gotowe! Muffinki możemy pięknie ozdobić, dzięki temu będą pięknie(...)proszku 1 opakowanie, mleko 3/4 szklanki, barwnik spożywczy (niebieski) 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Ciasto nalewamy do foremek. Piekarnik rozgrzewamy. Do piekarnika wkładamy blaszkę z muffinami i pieczemy w 170 stopniach przez 20-30 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone
kulinarne odsłony patiCzekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami. Smacznego :) * ciasto można nasączyć sokiem, herbatą czy alkoholem, ja tego nie zrobiłam
Plate of Joyjogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około(...)całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM . Sos jagodowy: 5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Gotowy mus nałożyć
Mała Cukierenka