pozwoliłam zjeść jej dwa kawałki, bo bardzo jej zasmakował. Czego się nie robi z tęsknoty za własną pociechom. Uwielbiam być obdarzana tym jej beztroskim uśmiechem, gdy wydłubuje największe borówki z ciasta. Sam sernik ma piękną naturalną jasnofioletową barwę, która doskonale uzupełnia złoty wierzch. Miłe dla oka, i dla podniebienia... Kocham takie kontrasty. Zapraszam do tej niebiańskiej podróży... Składniki(...)minutach przykryć go papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki , lecz nie wyjmujemy wypieku. Pozostawiamy do ostudzenia. 4. Czekoladę roztopić i zrobić keksy na całej powierzchni. Pozostałe borówki wbić w ciasto i polać sosem karmelowym na koniec udekorować płatkami żytnimi. 5. Sernik schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej przez całą
vaniliowoczekoladowazamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu, dlatego polecam z niego nie rezygnować lub ewentualnie zamienić innym, np. z agawy. W przepisie korzystam z jajek, jeśli(...)temperaturę pokojową, z puszki ze schłodzonym mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Dodaj do niej ksylitol lub erytrytol zmielony na puder i ubij mikserem. Wierzch brownie posmaruj śmietanką kokosową i udekoruj borówkami. Ciasto przechowuj w lodowce
Food SquareOstatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami. Przepis z cukierni Lidla. Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm. Ciasto: 300 g maki tortowej pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru(...)dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut. Posypać cukrem pudrem
Humanistka w kuchniprzypadku mam na myśli, to jak bardzo gryka jest zdrowa. Osobiście za jej smakiem nie przepadam, ale mimo to po nią sięgam. Dzięki obecności w cieście czekolady, gruszek i borówek, smak gryki nie jest dominujący. Jeżeli mimo to Wam przeszkadza, to można dodać do ciasta łyżeczkę świeżo mielonej kawy. Złagodzi ona posmak gryki. SKŁADNIKI 1 jajko szczypta soli(...)mleka 120 g cukru trzcinowego 200 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 gruszki 125 g borówki amerykańskiej dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną. Borówki umyć i osuszyć. Gruszki obrać ze skóry
Passions hobbies lifepromienieje i jest pełen energii. Ale nie ma co narzekać, póki co mamy jeszcze piękne słoneczne dni. W ten ostatni dzień wakacji chcę Was poczęstować pysznym i prostym ciastem. Kupiłam sporo borówek amerykańskich, część zjadłam, a drugą wykorzystałam do ciasta ucieranego. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne i kwaśne za sprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta często(...)kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-). CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI. Składniki: 190 g miękkiego masła 150 g mąki pszennej 135 g mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160 g cukru 1,5 łyżeczki proszku
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce.Po upieczeniu ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na stół. Metalową foremką wycinamy krążki (moja miała 10 cm, ciasta wystarczyło na 9 krążków czyli 3 torciki). Jeśli(...)tortu (bardzo pomocna jest tutaj tylka z płaskim otworem - dzięki niej możemy nałożyć na ciasto dosyć cienką warstwę kremu).Boki i wierzch ciasta wyrównujemy za pomocą szpatułki lub zwykłego noża do masła. Górę tortu dekorujemy umytymi borówkami. Po skończeniu dekoracji torcik przekładamy na czysty talerz za pomocą szerokiego noża kuchennego (im szerszy nóż tym łatwiej przenieść tort).Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercypuszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało z sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo! Dziś zrobiłam z borówkami! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 cm ) CIASTO : * drożdże(...)świeże – 50 g * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl * jajka rozbełtane – 3 szt * mąka – 2,5 szkl * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka, zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej
Ostra na SłodkoLekkie , kolorowe ciasto z owocami sezonowymi i galaretką , bardzo proste i smaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa(...)cukru - 50 ml wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie. Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której osobiście nie używam
Wypieki RenePIANKA -5 białek -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki(...)Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną i olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Piankę wykładamy na ciasto, następnie całość posypujemy borówkami, i na borówki dajemy ciasto z lodówki, możemy je zetrzeć lub wyrywać kawałki i układać na spodzie ciasta. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 170-180 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki 300-400 g. Budyń(...)przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń i kilka borówek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min., aż się zarumienią. Ostygnięte posypać cukrem pudrem
Kuchnia Pauletteskisze , a potem się orientuję, że jeszcze dzień, dwa i same wyjdą z lodówki. Tak właśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można(...)pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Smacznego! Artykuł Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCiasto jest mega proste, nie trzeba nic zagniatać, ani wałkować, nawet owoców nie trzeba rozmrażać :) A nie dojedzone dżemy czy marmolady znajdą w nim swoje miejsce
Gotowanie...to proste !ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)wanilią 200 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać
Kuchcik gotujeDawno nie piekłam żadnego ciasta. Upały nie sprzyjają włączaniu piekarnika przez co i słodkości nieco mniej. Ostatnio jednak miałam spory zapas borówek w lodówce i koniecznie chciałam je wykorzystać do ciasta. Zdecydowałam się zatem na tartę, której spód piecze się raptem parę minut a wierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser(...)pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy
My simple kitchenLekka modyfikacja ciasta nazywanego „pleśniak”. Zamiast dżemu użyłam świeżych borówek. Pominęłam również warstwę ciasta z kakao. Przepis na klasycznego pleśniaka możecie znaleźć tutaj: pleśniak. Borówki umyć i osuszyć. Zimne masło
Bullio