Buszując po ogródku znalazłam dużo, ach dużo pysznych dojrzałych borówek. I co z nich można wyczarować ? Na pierwszy ogień poszły ciasteczka, po to, by na kolejny zrobić ciasto ;) Ciasteczka są szybsze w przygotowaniu, więc na dzisiejszą brzydko-deszczową(...)pogodę będą w sam raz. Za oknem znowu pada,to na poprawę nastroju kawa i ciacho ;) I dla Was smacznego! Poduszeczki z borówkami Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich) łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy
Lawendowe Niebogdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni. Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy się wielkim powodzeniem. Ciasto z rabarbarem i borówkami SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 kropli(...)proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy oraz 2 łyżki gęstej śmietany. Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na wierzch nakładamy obrany i pokrojony w plastry rabarbar oraz borówki. Następnie wykładamy porcjami pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy posypując cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany(...)robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem
Kocham Czekoladęucierane ciasto z jabłkiem i borówkami to dopiero magia! Składa się z dwóch warstw – miękkiego, lekkiego i bardzo puszystego ciasta ucieranego, konsystencją przypominającego biszkopt genueński i masy śmietanowo-budyniowej, która jest wilgotna i zwarta. Czary dzieją się już w momencie włożenia ciasta do pieca – delikatne, mocno napowietrzone ciasto ucierane ucieka z dna formy i wypływa na wierzch, mieszając się nierównomiernie(...)olej szybko się wmiesza. Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą warstwą. MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA W misce po cieście miksujemy z cukrem dwa jajka, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy do nich odważony jogurt
Karo in the Kitchendojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm Składniki: 3 jajka(...)Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościzdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne samo, jak również podane w towarzystwie jogurtu i innych owoców np. granata, malin, borówek. Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy: 2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką 6 jajek „zerówek” 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić
Poezja smakupierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto:400ml mleka, 130g cukru,80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 jajka. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło
Z miłości do słodkościDzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam! Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g serka(...)homogenizowanego waniliowego 400ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy
Kolizje Smakówdodatków. Wolę kiedy nie ma zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś(...)pewno. I pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki 1/2 łyżeczki cukru pudru (moim zdaniem to zdecydowanie za mało, daję kilka
KUCHARNIAsprawiają, że nie jest on przesłodzony i taki ciężki, a że miałam w domu borówki, żal było z nich nie skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny. Składniki: Kruche ciasto: - 200g miękkiego masła – 2 czubate łyżki(...)blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3735939a0d2b44ab31206a9ff75f9cde').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: sernik bez spodu z brzoskwiniami ciastka swiateczne boze narodzenie ciasto na Boże narodzenie sernik jest mokry po upieczeniu The post Sernik z borówkami appeared first
dom-agi.plCiasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy. Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliśmietaną drugie z jogurtem naturalnym inne znowu z jogurtem greckim. Ja akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki(...)białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz 200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie
Monia miesza i gotujewłączać piekarnika... Teraz temperatury za oknem zdecydowanie spadły, wiec możemy się wziąć za pieczenie. Dziś zapraszam na pyszne, chrupiące kruche ciasto z pianką i owocami. Tym razem do ciasta dałam borówkę amerykańską. Koniecznie upieczcie duża porcję, bo na jednym zjedzonym kawałku się nie skończy ! Kruche ciasto z pianką i owocami Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Czas(...)pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Gotowe ciasto
Kulinarne przygody Gatitydzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale warto! Zapewniam, że to jedyny minus :) Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 1,5 szklanki orzechów(...)uzyskania gładkiej masy. Przelać masę do miski, dodać nasiona chia i szczyptę soli, wymieszać łyżką i wylać na przygotowany spód. Następnie delikatnie powtykać (umyte i osuszone ręcznikiem papierowym) borówki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona chia napęczniały i zagęściły masę
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę
Mała Cukierenka