Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną(...)powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego
Wanilia i Kardamonpłatków migdałowych 8 łyżek cukru 4 łyżki mąki 8 łyżek roztopionego masła dodatkowo: 400 g borówek 2 łyżki cukru jajko Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło i resztą składników a na koniec wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Odkrawamy 3/4 ciasta i rozwałkowujemy je. Pozostałą część ciasta wkładamy(...)lodówki. Rozwałkowane ciasto układamy na dnie i bokach formy do tarty. Zmielone migdały mieszamy z pozostałymi składnikami aż powstanie gęsta masa. Układamy ją równomiernie na ciasto. Na wierch układamy borówki. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego wąskie paseczki i układamy je naprzemiennie warstwie borówek tworząc kratkę. Rozbełtanym jajkiem smarujemy paski ciasta
ciastkarnia na kruchym spodzieZapraszam na smaczne ciasto budyniowe z borówkami oraz galaretką. Spód zrobiłam z pokruszonych markiz chałwowych od Cukry Nyskie z dodatkiem masła. Jest to idealne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: 150 g markiz chałwowych od Cukry Nyskie 150 g masła 300 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 galaretka(...)łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki. Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim borówki i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneśniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom ładnego, słonecznego koloru i delikatnego smaku. Dodatek borówek amerykańskich sprawia, że ich słodkie soki wydostające się podczas pieczenia przesycają złociste okruchy ciasta, co nadaje mufinkom dodatkowego wymiaru smakowego. Składniki: 100 g mąki kukurydzianej 150 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml roślinnego(...)czym wraz z syropem dodaj ją do suchych składników. Całość dokładnie rozmieszaj. Do masy powoli wlewaj przygotowaną „maślankę” i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta połowę borówek i delikatnie je wmieszaj. Przełóż ciasto do foremek i ozdób wierzch mufinek resztą borówek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. Po wyjęciu przełóż mufinki na metalową kratkę
Roślinna - blog wegańskicoś zupełnie na opak. Niestety rzadko się zdarza, że w niedzielę mam czas na upieczenie ciasta, więc tym razem postawiłam na coś szybkiego i prostego. Ucierane ciasto z owocami – u mnie borówki, bo nadal nie mam miejsca w zamrażalniku, by zrobić lody :)jest przepyszne. Puszysty i miękki spód, poprzetykany soczystymi owocami i słodka kruszonka. W sam raz do kawy(...)drobnego cukru czubata łyżeczka masła Składniki wyrobić palcami aż powstaną grudki Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne duża miska, mikser Blaszkę należy wysmarować masłem
Niebieski kubek z kawaschłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam
Pieguskowa Kuchniaschłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam
Pieguskowa KuchniaCiasto biszkoptowe, przełożone kremem budyniowym z galaretk ą o smaku owoców leśnych...a to wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica(...)szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy j ą na ciasto i wstawiamy do lodówki. Ciasto dekorujemy świeżymi borówkami. Smacznego
kulinarne odsłony patiproszku do pieczenia 1 szklanka Mirindy 2 łyżki kakao 1 szklanka borówek Sposób przygotowania: W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na środek na zmianę 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 60 minut na najniższej półce. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, możemy
Różne smaki w kuchniproszku do pieczenia 1 szklanka Mirindy 2 łyżki kakao 1 szklanka borówek Sposób przygotowania: W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na środek na zmianę 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 60 minut na najniższej półce. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, możemy
Różne smaki w kuchniBezglutenowa tarta serowa z borówkami. Warstwa kruchego ciasta, delikatna i kremowa warstwa serowa i słodkie borówki. Wszystko współgra ze sobą idealnie. Tarta smakuje najlepiej schłodzona, po nocy w lodówce. Składniki: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu Masa serowa: 300 g twarogu śmietankowego (użyłam serka waniliowego Delfiko) 150 ml mleka 120 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)cytryny 1 szklanka borówek 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim nasmarowana formę do tarty. Wstaw do lodówki na 30 minut. Białka oddziel od żółtek. Twaróg, mleko, żółtka i połowę cukru pudru zmiksuj na gładka masę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo resztę cukru pudru cały czas miksując. Ubite białka
Kuchnia bezglutenowaszklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki owoców jagodowych (użyłam truskawki, porzeczkę, borówki, maliny) Wierzch: 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około 1 i 1/2 szklanki owoców Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka wody około 1 łyżka brązowego cukru listki melisy do ozdoby Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać szczyptę soli, skórkę
Mała CukierenkaLubicie ciasta wielowarstwowe?? Jeżeli tak to to przepis dla Was. Borówki, na nich beza, kokos i kruszonka;) Bajka...mniam;) Składniki; 200 g margaryny, 500 g mąki, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, Beza kokosowa; szklanka cukru, 4 białka, 80 g wiórek kokosowych 300 g borówki amerykańskiej Po wiórka kokosowe zapraszam do SKWORCU...przyprawy(...)wysokiej jakości:) Wykonanie; Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 połówki. Jedną wykładamy blaszkę, a drugą połówkę schładzamy w lodówce. Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórka kokosowe.. Jagody wykładamy na ciasto w blaszce. Na owoce wykładamy bezę kokosową. A na bezę ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Anioły w kuchnikawy czy herbaty, na drugie śniadanie też się nada. Moje sceptycznie nastawione do ciast dzieciaczki pytając a co to, to zielone? potem zjadły ze smakiem. Polecam serdecznie. Cukiniowe ciasto z borówkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystko co dobre szybko się kończy... Letnie owoce też już powoli się konczą, na straganach zaczynają królować śliwki i jabłka. Jednak jeszcze jest okazja, żeby kupić maliny i borówki i upiec ciasto z tego przepisu! :) Jakiś czas temu robiłam podobne, z truskawkami - KLIK , dzisiejsze jest jednak z dodatkiem karobu. Jeśli nie macie karobu możecie użyć kakao, lub zakupić karob(...)mąki jaglanej ~50g mąki ryżowej ~30g karobu biolada.pl ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g borówek i malin (łącznie) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem
chili & sugar