Pierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól(...)Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć borówki po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 300 ml śmietany 30% 500 g owoców, u mnie truskawki, czarne porzeczki i borówki 2 łyżki żelatyny … Czytaj dalej Ciasto z mascarpone i owocami
czarrna od kuchnidowolne, pewnie sprawdzą się tutaj doskonale nawet brzoskwinie. Przepis zaczerpnięty stąd . Ja zrobiłam miks owoców – połączenie jagód (zwanych w Krakowie borówkami lub borówkami leśnymi) z borówką amerykańską. Co mogę powiedzieć o cieście… nie jest suche, jak często ciasta ucierane. To bez wątpienia jedno z najszybciej znikających ciast w naszym domu Nie wiem dlaczego, ale mam duży sentyment
Mieszam w Garnkusię na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią(...)miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Foremki silikonowe (lub papilotki) wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem
mojewypiekiinietylkolodówce pozostała odrobina borówek i malin (no malin zdecydowanie mniej bo małe rączki podbierały cały czas). Jogurt zawsze się znajdzie, a czasu za wiele nie mamy więc nasze ulubione ciacho jogurtowe robimy. Składniki: 3 jaja(...)szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanka oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 2 szklanek owoców - u mnie maliny zaginęły w cieście :) wygrały borówki Przygotowanie: jaja wymieszać na puszystą masę z cukrem dodać olej i pozostałe suche składniki - i dokładnie wymieszać formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy 1/2 ciasta - 1/2 owoców - reszta
Gotowanie z pasjążółtka 75g. mąki ziemniaczanej 60g. cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych) Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g. cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec ok. 1 godz w 180'c. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Lubię to gotujęsłodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) - opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan 120 g borówek amerykańskich opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty (ok 11x11cm - zależy od wielkości ciasta), wyłożyć nimi formę do muffinek. Każdy kawałek ciasta nakryć papierem(...)następnie wyjąć papierki z fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce. W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami. Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego
Stare Garyszklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej części dodajemy groszki(...)czekoladowe, wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z jednej części ciasta wykrawamy różne kwiatki- w nich robimy wgłębienia i wkładamy w nie groszki czekoladowe lub borówki, z drugiej części z groszkami czekoladowymi robimy kulki, które potem wyciskamy tłuczkiem do mięsa, z trzeciej części formujemy kulki, naciskamy widelcem, na powierzchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGenialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego(...)łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy zimne masło posiekane w małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki
DefinicjaSmakuprzyjaciółmi za miastem. Czas kiedy beztroska jest ponad zmartwieniami i pracą. To ciasto o bomba smaków, która się uzupełnia: rukola z orzechową nutą oraz letnie borówki, jagody z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 100 g orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl(...)masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem
Kuchnia w oparachodpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukini 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek amerykańskich garść malin Przygotowanie(...)mokrych składników dodaję mieszankę mąk i dokładnie mieszam drewnianą łyżką. 9 Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. 10 Drewnianą łyżką delikatnie łączę pianę z białek z ciastem. 11 Dodaję borówki i mieszam delikatnie aby nie uszkodzić owoców. 12 Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając je w ciasto. 13 Piekę w nagrzanym piekarniku około
Book of spellscały dzień, dodam że kasza jaglana odchudza i dodaje nam zdrowia. Owoce dodajcie jakie macie, ja miałam mrożone borówki i mrożonego ananasa i idealnie się nadały. Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesuchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia(...)ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła.Drugą połowę sernika na zimno robimy
Malinowe PocałunkiBorówka czarna, czyli leśne jagody to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Wyczekiwany cały rok i szczególnie poszanowany. Wykorzystany co do jednej sztuki. Nic nie może się zmarnować. Jest w jagodach coś, co sprawia, że są dla mnie wyjątkowe. I wcale nie chodzi o to, że są bardzo zdrowe. Może to ich intensywny barwnik, którego nie potrafimy usunąć z ubrań dzieci(...)Cokolwiek to jest, sprawia, że jagody w sezonie są dla mnie bardzo pożądanym produktem i chcę wykorzystać je na wiele sposobów. Na blogu gościł sernik na zimno , nagie ciasto i łatwe ale ogromnie pyszne jagodzianki z serem . Dziś zapraszam na tę lekką roladę pełną jogurtu. Jest lekka, smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia. Polecam szczególnie do filiżanki
Poezja Smaków - blog kulinarnymną ten deser ale zawsze bałam się ciast z dodatkiem żelatyny. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie więc zachęcam bardzo gorąco wszystkich, którzy się jej obawiają do przełamania się. Ciasto jest bardzo proste do wykonania a efekt zadowolił moich domowników więc polecam :). Początkowo zamierzałam nie zalewać owoców galaretką, ale z powodów czysto praktycznych, aby uniknąć kłopotów przy krojeniu jednak się(...)żelatynę, dokładnie zmiksować, wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do lodówki aby stężała. Na wierzch poukładać owoce, zalać ostrożnie tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Artykuł Śmietankowa Charlotta z malinami i borówkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia