wszystkie trzy z powodzeniem można zaliczyć do grupy owoców jagodowych, także zamiennie można użyć borówek, jagód, porzeczek, malin, jeżyn, truskawek czy poziomek. My wybraliśmy borówki, ale możecie też pomieszać kilka różnych odmian. W grze receptura ciasta składa się z masła, mąki i owoców; od siebie dodaliśmy tam tylko cukru, soli i nieco wody. Poza tym robi się je szybko(...)też około 1 łyżki). 5. PIECZENIE (35 min) Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia brzegów. Następnie wyciągamy je i lekko studzimy. PODANIE Ciasto dobrze smakuje kiedy jest ciepłe, ale także i na zimno. Świetnym dodatkiem są lody waniliowe lub bita śmietana. Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień
Nerds Kitchenciasto kojarzy mi się zawsze z latem, słońcem i wakacjami. Delikatny biszkopt z dodatkiem kakao, lekki krem śmietanowy z kawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem(...)będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem na upieczone i ostudzone ciasto. Posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy roladę. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem
noteskulinarnyfigazarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą i różowymi kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca(...)ostygnięcia. Masa w środku W międzyczasie galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny i borówki umyć, osuszyć. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią, tak aby od krótszych boków wystawał nadmiar folii. Upieczony biszkopt przełożyć do keksówki. Ewentualnie lekko odciąć bok ciasta tak, aby biszkopt zmieścił się do keksówki. Biszkopt musi przykryć boki oraz spód keksówki. Część ciasta musi pozostać
Ugotowaćramach swojego urodzinowego tortu upiekłam ciasto z czekoladowym spodem i owocową górną warstwą. Ciasto wyszło bajecznie dobre (jeśli ktoś lubi smak migdałów, borówek, sera i czekolady) i ten "tort", ani trochę nie był gorszy od tych sklepowych - wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że zawsze można(...)doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej polewy lub lukrowej postaci, która stoi po środku torta. ;) Zapraszam do spróbowania mojego nowego ciasta! Składniki: borówki - 250gmigdały w płatkach - 100gczekolada min.85% kakao - 80g lub samo kakao - 50gser ricotta - 200gser mascarpone - 500golej kokosowy - 50gjajka - 5 szt.śmietana 36% - 100gwiórki kokosowe - 80gcynamon - wg uznaniakardamon - wg uznaniastewia (opcjonalna
Keto Przepisywyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki. Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający
Mieszam w GarnkuDziś przedstawiam przepis na tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się ze śmietaną i borówkami a dodatek startej czekolady nadaje deserowi wybornego smaku. Składniki na 18 sztuk : Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 250 g masła 1 łyżeczka proszku(...)śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 150 g borówek amerykańskich 50 g startej gorzkiej czekolady Przepis : Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, starte na tarce o dużych oczkach masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki łączymy dłonią i wyrabiamy ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki na 1/2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy
Smakowite DaniaPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na SłodkoLubicie jak słodkie przyjemnie przenika się z kwaśnym? To w takim razie przepis dla Was! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami oraz porzeczkami – bez żelatyny i bez jajek – na bazie serka mascarpone. Jego konsystencja i smak bardziej przypominają jednak kremowy mus niż sernik. Jest cudowny i wyjątkowo lekki. Możecie do niego użyć oczywiście zupełnie innych owoców(...)być w miarę niski) i sporo kwaśnego soku cytrynowego, który złagodzi nam dodatek białej czekolady. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników
Poezja smakuRobię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam z pergaminu okrąg idealnie pasujący do formy i umieszczam go w formie (średnica formy to u mnie 20cm). Forma powinna mieć wyjmowane dno lub rozpinaną obręcz. 4 Borówki (100g) wrzucam do małego garnuszka i podgrzewam(...)godzinie wyciągam ciasto i polewam je równomiernie masą borówkową. 21 Formę wstawiam na około 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie sernik powinien już stężeć. 22 Następnie około 2 godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję
Book of spellsRobię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam z pergaminu okrąg idealnie pasujący do formy i umieszczam go w formie (średnica formy to u mnie 20cm). Forma powinna mieć wyjmowane dno lub rozpinaną obręcz. 4 Borówki (100g) wrzucam do małego garnuszka i podgrzewam(...)godzinie wyciągam ciasto i polewam je równomiernie masą borówkową. 21 Formę wstawiam na około 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie sernik powinien już stężeć. 22 Następnie około 2 godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję
Book of spellsSkładniki / Ingredients: 250 g borówki / 250 g blueberries 300 g mąki do ciast / 300 g flour for cakes 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 teaspoons baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil kilka kropli aromatu śmietankowego / a few drops of cream aroma 300 g jogurtu / 300 g yogurt(...)cukru waniliowego / 30 g vanilla sugar cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw myjemy i suszymy borówki. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, jogurt, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy
Projekty ze smakiemdekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Robię miejsce w zamrażalniku, żeby swobodnie wstawić ciasto, tak aby stało idealnie w poziomie. 2 Orzechy nerkowca odcedzam i odstawiam do przeschnięcia. 3 Wycinam z pergaminu okrąg idealnie pasujący do formy i umieszczam go w formie (średnica formy to u mnie 23cm). 4 Borówki (100g) wrzucam do małego garnuszka i podgrzewam na małym ogniu aż puszczą(...)godzinie wyciągam ciasto i polewam je równomiernie masą borówkową. 21 Formę wstawiam na około 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie sernik powinien już stężeć. 22 Następnie około 2 godziny przed podaniem sernik wyciągam z zamrażalnika i wkładam go do lodówki. 23 Przed wyjęciem z formy oddzielam sernik od boków formy cienkim, ostrym nożem. 24 Dekoruję borówkami, malinami i podaję
Book of spellsjest świetną bazą nie tylko do jagodzianek, ale każdych drożdżówek, jakie sobie tylko zamarzycie! Z serem, z jabłkami, z budyniem, z rabarbarem, a nawet czekoladą! Robi się je błyskawicznie, ciasto zawsze wyrasta i smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie! Ps. takie drożdżówki z serem i jagodami najlepiej smakują na gorąco prosto z piekarnika. Ale na drugi dzień również zostają puszyste! Dajcie znać(...)masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * twaróg mielony – ok. 350 g + cukier puder * borówki ( lub inne owoce ) * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko
Ostra na Słodkosię na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią(...)miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Foremki silikonowe (lub papilotki) wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Przed podaniem można oprószyć cukrem
mojewypiekiinietylkopokarmowego. Niektóre rodzaje cechują się dużą zawartością białka. Za to płatki zawiera mniej błonnika, mniej białka oraz więcej węglowodanów. Z własnego doświadczenia polecam wybierać otręby żytnie i gryczane. Wykonanie ciasta nie różni się niczym od standardowego, jedynie szklankę mąki zamieniamy na otręby. Jeśli chodzi o dostępność, teraz coraz częściej można dostać je w większych sklepach, które mają działy ze zdrową(...)Składniki: ▸4 jajka+słodzik/cukier ▸1 szklanka mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸1 szklanka otrębów (u mnie gryczane) ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸2 łyżki miodu ▸ok. 500 g borówek Przygotowanie: 1. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywno. Następnie dodajemy do tego żółtka i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 2. Na koniec wsypujemy otręby i mieszamy
Zdrowie i pysznie na talerzu