Oryginalnie pieczone na tortownicy i z dodatkiem truskawek. A u mnie posłużyło do wykorzystania zalegajacego opakowania borówek amerykańskich. I marcepanu pozostałego po duńskim, letnim cieście rabarbarowym . Wyszło dość wysokie, a długi czas pieczenia zaowocował niestety mocno wypieczonym spodem i bokami, za czym nie przepadam ani ja, ani dzieci. Dlatego przy kolejnym podejściu wybrałabym raczej większa foremkę, może 20/30cm, oraz(...)cukrem na białą, puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, miksujac na niskich obrotach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż borówki i pokrojony w kostkę marcepan, delikatnie wciskajac je w ciasto. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 min ( moja kruszonka zaczęła się za bardzo
Lejdi of the houseWreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek(...)lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień, ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotować w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy
Różne smaki w kuchniowoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku(...)się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy jesiennym ognisku. :) Palonym
Garniec MagalieOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i
Ostra na SłodkoBardzo łatwy do wykonania sernik na biszkoptach. Możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców oraz ulubionej galaretki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając jednak o 50
BullioDlaczego ? Ponieważ robi się je w mgnieniu oka, a smakuje każdemu. W sezonie warto zrobić kefirowe ciasto z truskawkam i. Doskonale sprawdzają się też inne owoce, jak jagody, borówki, maliny. Przygotowanie ciasta to zmieszanie kilku składników. Do przygotowania ciasta nie potrzebny Wam mikser, wystarczy trzepaczka lub nawet zwykła łyżka do zupy. RADA : zamiast kefiru możecie dodać jogurt naturalny lub nawet
kolorowotorcikowogórach, w chacie na końcu świata ma swój urok i wszystko smakuje wyjątkowo... W tak pięknych okolicznościach przyrody wystarczy się wybrać na polanę po borówki, a potem trochę pracy i obiad gotowy!!! Ciasto na pierogi: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Dodatkowo: - borówki - cukier 1. Przesiej mąkę(...)stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy borówkami z małą ilością cukru, formujemy pierogi. 2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.Po ugotowaniu posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę ( jeśli mam :) oraz świeże owoce
Apetyczna babeczkawałkujemy do uzyskania bardzo cienkiego płatu. Na jednej połowie w równych odstępach układamy łyżeczkę serka i owoce. Nakrywamy drugą połową ciasta i dociskamy. Ostrym nożem lub radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyżką cedzakową.Sos z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli(...)miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty
Smakowity Blog Kulinarnytrochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej 1 żółtko 30 ml mleka Krem waniliowy : 4 żółtka 400 ml pełnego mleka 1 laska wanilii(...)cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw
Food Squarezbyt ciężki. Wymyśliłam więc ich bezglutenową wersję, kawę zastępując kakao, a masło w kremie – mascarpone i ekstraktem wanilii. Dodatek borówek sprawił, że babeczki są soczyste i jeszcze bardziej pasują do lata. Borówkowe babeczki z kremem mascarpone Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 100 g masło miękkie 50 g erytrol lub 70 g ksylitolu(...)mąka kukurydziana 2 szt jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszek do pieczenia krem 250 g mascarpone 4-5 łyżka ksylitol 1 łyżeczka ekstrakt wanilii 200 g borówka amerykańska Sposób przygotowania ciasto Masło utrzeć z erytrolem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do kokilek na muffinki. Do każdej włożyć po kilka sztuk borówek. Piec w 180 st. C przez
KucharzycaPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego + borówki Borówki myjemy i odkładamy na ręczniczek do wyschnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem. Masło i margarynę zagniatamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy
Ciastkozercycukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1 jajo nadzienie 250 g sera białego 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 2 garście borówek Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min /Interwał odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym(...)ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;) Smacznego
Gotowanie z pasjącukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1 jajo nadzienie 250 g sera białego 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 2 garście borówek Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min /Interwał odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym(...)ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-30 min aż do zarumienienia Można polać lukrem lub cukrem pudrem ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąCytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek(...)beziki. Całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów. Na ciastkach umieścić krem. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami. (Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej
Di gotuje