ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:43/198)

Wiśnie z borówkami i galaretką 119

Lekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni(...)cytryny 500 mililitrów śmietanki 36 % 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pozostałe: 40 dkg borówek 2 galaretki przezroczyste 800 mililitrów wody Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę

wesoła kuchnia
Pavlova z kremem borówkowym i curdem z owoców leśnych 141

Chrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Składniki: 6 białek 300g cukru łyżeczka soku

AleTorcik
Sezon borówkowy 216

długiej przerwie wracam z kolejnymi pysznościami :) Na wstępie poruszę temat pysznych borówek, które są idealne jako dodatek do różnego rodzaju deserów, ciast. Dzisiaj jedynie zdjęcie borówek, które goszczą u mnie na stole :) Już niebawem sporo nowych przepisów. Pyszności na słodko, ale także obiadowo :) Coś nowego, pysznego i mam nadzieje ciekawego. Polecam i zapraszam gorąco

Serce zamknięte w formie pyszności
CIASTO SMERFOWE 115

Ciasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali(...)Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 85

tematu dzisiejszego wpisu – pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem i poziomkami (tak naprawdę były(...)Zapraszam – jest pysznie! Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami  1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego  1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu  łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu  dwie garście umytych owoców leśnych (u mnie borówki, porzeczki, poziomki, agrest) W jednej

Fitkot
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 130

Myślę, że każdy kto raz zrobi to ciasto, zakocha się w jego smaku i lekkości ❤  Odpowiednio zabezpieczone wytrzyma spokojnie kilka dni.  Polecam gorąco!  Składniki na kruche ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Na piankę: 6 białek 2 op. budyniu(...)kilka kropli aromatu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej cały czas ubijając na wolnych obrotach (ok. 5 minut). Dodatkowo: truskawki i borówki Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wstawiamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę do ciasta

Walijskie Pichcenie
Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami 126

pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję

Zasmakuj Kuchni
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 116

Takie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście

Z Majeczką w kuchni
CIASTO NA OLEJU, Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 138

Ciasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości) U mnie wersja(...)wanilią (lub cukru waniliowego) - 90ml oleju - 180g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 płaskiej łyżeczki sody - szczypta soli - 300g owoców (u mnie świeże borówki i mrożone porzeczki) W misie miksera ubijamy kilka minut jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas ubijamy. Następnie

Smaczne Zdrowe
Malinowo czekoladowy torcik 150

prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2/3 szklanki jogurtu greckiego 2 jajka wielkość(...)śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny, borówki, ozdoby czekoladowe Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę,sól. Do drugiej miski wlewam jogurt, wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło

wesoła kuchnia
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 165

powodzeniem osłodzą wypieki tak, że zbędnym będzie już dodatek tradycyjnych słodzideł. Tym sposobem, banany dzielnie zastępują i cukier, i spoiwo dla ciasta – zwykle w tej roli znajdziemy jajka. Do tego spora garść słodkich borówek, kilka minut przygotowań, parę zamieszań łyżką i po mniej niż godzinie, ciasto z piekarnika ponownie ląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki(...)nadmiernie). Do purée bananowego dodać olej, jogurt oraz ekstrakt – wymieszać łyżką do połączenia. Płynne składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką do połączenia. Na koniec wsypać borówki i delikatnie wmieszać je w ciasto, ciasto odstawić na 2 minuty, po czym przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto

Even Better Food
MUFFINKI NADZIANE BORÓWKAMI 154

szklanka mleka dodatkowo: 300g borów ek cukier brązowy po posypania Wykonanie:  Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się ok 17 minut

Walijskie Pichcenie
Owsiana tarta z borówkami 119

mleka Sposób przygotowania: Składniki na kruszonkę miksujemy granolę miksujemy jak najdrobniej dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami), miksujemy formę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej równomiernie rozsmarowujemy ciasto na wierzch wykładamy borówki i kruszymy kruszonkę ;) pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z borówkami i mlekiem kokosowym 380

będziecie zaglądać tutaj często i polecać moją stronę znajomym. ;-)) Tymczasem dzisiaj zapraszam Was na tarte z kremem na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem aromatycznych borówek i odrobiny limonki. Ciasto w sam raz na letnie dni, nie wymagające zbyt dużo wysiłku.składniki:1. CIASTO:25 dag mąki125g zimnego masłajajo (gdyby ciasto było za sypkie ewentualnie jeszcze jedno(...)kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję budyniu. 3. Dżem porzeczkowy lub jagodowy.4. Borówki amerykańskie5. Otarta skórka z limonki. Upieczony i wystudzony spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy krem kokosowy, posypujemy otartą skórką z limonki, układamy borówki. Tarte schładzamy w lodówce min. 3 godziny

SMYKWKUCHNI