pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla
Kuchnia Babci BasiSłodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady. Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne(...)waniliowy Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 3 banany 15 dag borówki amerykańskiej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania ciasta: Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami . Resztę mleka zagotować
Wanilia i Kardamonkawałku, także spokojnie możemy go zaliczyć do kategorii FIT. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują lekko cierpkie owoce, a w połączeniu ze słodką wanilią idealnie skomponowały się tu borówki i maliny. Miałam dać jeszcze wiśnie, ale nie starczyło czasu na pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam(...)takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii, gdy robię nieoczekiwane ciasto. Wiadomo, że sam budyń ma już swój aromat, ale jest mało wyczuwalny. Oczywiście ja nie stosuje tych najtańszych, gdzie w składzie mają mnóstwo dodatków i konserwantów, tylko ekologiczne. Niestety cena przewyższa te zwykłe, nawet 70 zł za 45 ml, ale ja nie oszczędzam na takich dodatkach
Zdrowie i pysznie na talerzudodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać. 4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników. 5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można posypać
Domowa Cookierenka Agitylko ozdoby. Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache. W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami. Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali. Cztery blaty ciasta czekoladowego. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie(...)podkładce połóżcie pierwszy kawałek ciasta czekoladowego. Posmarujcie frużeliną truskawkową i na wierzchu kremem z białej czekolady. Przykryjcie kolejnym kawałkiem, i posmarujcie pianką truskawkową. Na wierz pianki poukładajcie borówki i przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarujcie frużelina i kremem z białej czekolady, i przykryjcie ostatnim blatem czekoladowym. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarujcie czekoladowym kremem. Wyrównajcie i wygładzie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni(...)cytryny 500 mililitrów śmietanki 36 % 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pozostałe: 40 dkg borówek 2 galaretki przezroczyste 800 mililitrów wody Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę
wesoła kuchniaChrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Składniki: 6 białek 300g cukru łyżeczka soku
AleTorcikdługiej przerwie wracam z kolejnymi pysznościami :) Na wstępie poruszę temat pysznych borówek, które są idealne jako dodatek do różnego rodzaju deserów, ciast. Dzisiaj jedynie zdjęcie borówek, które goszczą u mnie na stole :) Już niebawem sporo nowych przepisów. Pyszności na słodko, ale także obiadowo :) Coś nowego, pysznego i mam nadzieje ciekawego. Polecam i zapraszam gorąco
Serce zamknięte w formie pysznościCiasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali(...)Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli
Kuchnia MagdaLenytematu dzisiejszego wpisu – pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem i poziomkami (tak naprawdę były(...)Zapraszam – jest pysznie! Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu dwie garście umytych owoców leśnych (u mnie borówki, porzeczki, poziomki, agrest) W jednej
FitkotMyślę, że każdy kto raz zrobi to ciasto, zakocha się w jego smaku i lekkości ❤ Odpowiednio zabezpieczone wytrzyma spokojnie kilka dni. Polecam gorąco! Składniki na kruche ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Na piankę: 6 białek 2 op. budyniu(...)kilka kropli aromatu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej cały czas ubijając na wolnych obrotach (ok. 5 minut). Dodatkowo: truskawki i borówki Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wstawiamy do zamrażarki, a drugą wyklejamy blaszkę do ciasta
Walijskie Pichceniepyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję
Zasmakuj KuchniTakie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście
Z Majeczką w kuchniCiasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości) U mnie wersja(...)wanilią (lub cukru waniliowego) - 90ml oleju - 180g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 płaskiej łyżeczki sody - szczypta soli - 300g owoców (u mnie świeże borówki i mrożone porzeczki) W misie miksera ubijamy kilka minut jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy olej i cały czas ubijamy. Następnie
Smaczne Zdroweprosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2/3 szklanki jogurtu greckiego 2 jajka wielkość(...)śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny, borówki, ozdoby czekoladowe Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę,sól. Do drugiej miski wlewam jogurt, wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło
wesoła kuchnia