ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:47/198)

Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 419

pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania:Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi(...)boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć

Słodkości i nie tylko
Sernik z borówkami 171

Składniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy(...)całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało tego opanować i trochę

Emcia Pichci
Śliwkowe ciasto 193

wyjmujemy pestki. Układamy na cieście. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170*C przez 50-55 min. przepis stąd Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. z kominem. Z borówkami również się udaje. Ciasto jest bardzo smaczne

Proste Potrawy
Tropikalna tarta z kokosowym kremem 233

papieru. Boki formy lekko posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Piec spód tarty 15 - 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Kokosowy budyń: 500 g kokosowej śmietanki (lub dwie puszki każda po 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego schłodzone 24 h w lodówce) 100 g drobnego cukru 50 g skrobi(...)mleko kokosowe. Oraz: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36 %  1 czubata łyżeczka cukru pudru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych 2  dojrzałe mango 3  kiwi 125 g borówek amerykańskich płatki kokosowe do dekoracji  Mango i kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Borówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać

maniapieczenia
Brownie z migdałami i borówkami 169

truskawek, których nie mogłam niestety nigdzie kupić i zastąpiłam je borówkami. Brownie to niezwykle prosty do zrobienia deser, który przygotujemy w zaledwie 5 min, a smak jest naprawdę genialny.  Szczęśliwych walentynek! Składniki na 1 porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło(...)cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 50 g, mleko 2 łyżki, dodatkowo: płatki migdałowe 2 łyżki, borówki 10 szt, Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy czekoladę, przesian

kulinarne odsłony pati
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11838

jest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa  z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.Wprost rozpływa się w ustach!Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!Zrobi furorę na każdym(...)mąka krupczatka – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA :* kisiel truskawkowy – 2 szt * galaretka truskawkowa – 3 szt * śmietana 36% – 500 ml* borówki ( mrożone ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku

Ostra na Słodko
Piaskowe babeczki z borówkami 285

Piaskowe babeczki z borówkami Lekkie i delikatne babeczki piaskowe z borówkami to świetna propozycja do kawy na letni weekend! Przygotowuje się je zaskakująco szybko, ciasto na babeczki piaskowe przygotujesz w misie miksera, potem wystarczy umieścić je w papilotkach i piekarniku! Prawda, że proste?! Borówki dostaniesz dziś praktycznie w każdym warzywniku czy większym sklepie spożywczym, ale jeśli uda Ci się zdobyć

Moje Qulinaria
Torcik z kremem bez pieczenia 198

umiarkowanej słodyczy. W znanej sieci można jeszcze dostać w rozsądnej cenie świeże truskawki, nie są one tak aromatyczne, jak w sezonie, ale w tym cieście sprawdzają się doskonale. Mój torcik z kremem jest z dodatkiem borówek i truskawek, ale możecie również użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. Zapewniam, że tym ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim(...)żelatynę i miksować na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się żelatyny ze śmietaną. Śmietanę wyłożyć na mus truskawkowy i wyrównać. Truskawki i borówki umyć, osuszyć, a następnie delikatnie dociskając rozłożyć je na śmietanie. Ciasto wstawić na 5 - 10 minut do lodówki, aby nieco stężało. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać delikatnie

Kuchcik gotuje
Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 200

jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.       SMACZNEGO

Lili w kuchni
Szybka babka borówkowa 290

samego rana myślałam o cieście, a raczej czymś słodkim z borówkami, które wczoraj kupiłam. Wymyślałam, kombinowałam i z tego całego całodziennego myślenia…wyszła bardzo prosta babka z borówkami. Nieraz bywa i tak. Co nie zmienia faktu, że do wieczornej kawki jest idealna. BABKA Z BORÓWKAMI Składniki: 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 100g(...)jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne. Inspiracja z bloga http://walijskiepichcenie.blogspot.com

Kocham Czekoladę
Kremowy sernik na szybkiego 176

dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego twarogu w kostce. Nigdy(...)Wylać ciasto na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Jeśli sernik za bardzo się rumieni zmniejszyć temperaturę. Kiedy sernik już jest upieczony, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 20 minutach można wyjąć sernik. Sernik należy dobrze schłodzić. Najlepiej zdjąć papier ze spodu i przełożyć sernik na paterę i otoczyć metalową klamrą. Galaretka z borówki

codojedzenia
WIOSENNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 148

Truskawki, truskawki... wszędzie truskawki. Poszłam do sklepu w poszukiwaniu jagód ale są tylko borówki. Zrobiłam więc kolejne ciasto z... truskawkami. Ciasto jest na lekkim spodzie z dodatkiem dżemu i delikatnego jak chmurka musu. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. SPÓD CIASTA: 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS: 500 g truskawek 1 łyżka żelatyny

Kuchnia w oparach
Twarogowe placuszki z cynamonem i borówkami 186

rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym

VioletoweKucharzenie
Karpatka po królewsku 282

ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki

moj przepis na
Crostata z morelami i czereśniami 314

Crostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować(...)smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem studzimy i posypujemy cukrem

Poezja smaku