ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:39/198)

ciasto "leśne runo" z galaretkami 120

ostatnio tak mnie naszło, żeby trochę pokombinować z tym przepisem. Odrobinę go przerobiłam i jak dla mnie wyszło lepiej niż w oryginale. Wersja z galaretkami i borówkami jest trochę bogatsza, ale ciasto samym swoim kolorem i tak przyciąga. Jeśli boicie się szpinaku na słodko to uspokajam- jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie smakowało.  *foremka 25*34 cm Składniki(...)Galaretki pokroić w kostki. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wymieszać  z galaretkami i wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto i lekko docisnąć. Na górze ułożyć borówki. Przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik na Dzień Matki 145

łyżeczka proszku do pieczenia      pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 truskawkowe galaretki 200 g pokrojonych truskawek 150 g borówek ponadto: kilkanaście truskawek 100 g borówek 1 galaretka krystaliczna kilkanaście podłużnych biszkoptów kilkanaście rurek waflowych    poncz: sok z połówki cytryny 1/4 szklanki wody Mąkę tortową,ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito(...)docisnąć drugi biszkoptowy krążek,odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Na stężałej masie ułożyć truskawki i borówki,zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto kruche z borówkami i bezą kokosową 191

masła zimnego 60 g ksylitolu 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 400 g borówki amerykańskiej lub jagód Przygotowanie: Ciasto kruche:  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić(...)ciastem. Nakłuć widelcem i równomiernie rozsypać borówki. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodawać porcjami cukier i ubijać do czasu aż cukier się rozpuści a beza będzie gładka i lśniąca. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. Masę równomiernie rozprowadzić po borówkach.  Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec około 45 minut

Ala piecze i gotuje
Puszyste drożdżówki z borówkami (Panini di pan brioche con mirtilli) 144

mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito:)  SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 200 g borówek  200 g ricotty 400 g m ą ki pszennej   30 g świeżych drożdży  75 ml mleka 50 g cukru 50 ml oleju s ł onecznikowego  1 jajko(...)stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka nakładamy kilka borówek, pół łyżeczki cukru, po czym zlepiamy ciasto, formując okrągłą bułeczkę. **** Riprendete l'impasto e con l'aiuto di un mattarello, stendetelo adeguatamente. Tagliate dei cerchi di circa 10 cm di diametro. Su ogni

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka na bogato! 138

bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka soku(...)waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 100g malin- mogą być mrożone 100g jagód lub borówek – mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy

Blog z Apetytem
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 188

zasmakowało. Znalazłam je w Cukierni Lidla Pawła Małeckiego, i muszę przyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać(...)Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką.  Piankę wyłożyć na podpieczony spód, na niej równomiernie rozłożyć borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-55 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Ostudzić. Smacznego! No dobrze, to może ja się już zacznę pakować...? Lista jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek z borówkami amerykańskimi + film 129

Placek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm  30 - 40 dag borówek amerykańskich  200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania przepis Margarynę

Smakowite Dania
Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami - bez miksera, w 10 minut 10233

później wystarczy już tylko zaczekać aż ciasto się upiecze:).  Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 1 małe jajko 200ml jogurtu naturalnego 70ml oleju 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Dodatkowo: 150g borówek  cukier puder do posypania 1. Składniki(...)krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. 2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka. 3. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Szefowa kuchni
Clafoutis z czereśniami i borówką 211

wiem że to tak ma wyglądać.Jest  bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki:  450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól(...)wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy

Ala piecze i gotuje
Piankowy torcik z biedronkami :-) 125

UWAGA, zostawiamy trochę galaretki do biedronek. :-) Na dolny biszkopt, wysypujemy trochę borówek, następnie wylewamy masę.  I masę posypujemy znów borówkami(ja miałam borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-) Ciasto chowamy do lodówki, i przygotowujemy drugą masę, czyli do drugiej połowy śnieżki wlewamy już całość galaretki agrestowej.  Wylewamy na masę truskawkową, i przykrywamy spodem z dziurami(...)dziur dajemy po kilka borówek. Całość chowamy na chwilę do lodówki. Następnie gęstą galaretką truskawkową wypełniamy dziurki, i powstają nam biedronki :-) Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Jest bardzo pyszne, delikatne, lekkie, piankowe i proste

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z borówką amerykańską 314

Przywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym(...)minut. Gotowe wykładamy na kratkę i polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Drożdżówki z borówką amerykańską smakują, jak najprawdziwsze jagodzianki. Eksperyment z mrożoną borówką był bardzo udany. Zamrożone owoce nie wywarły żadnego wpływu na strukturę ciasta drożdżowego, a po upieczeniu zachowały nawet swój kształt. Puszyste, mięciutkie, pachnące – drożdżówki z borówką amerykańską, polane słodko kwaśnym lukrem przywróciły smaki z dzieciństwa

mojewypiekiinietylko
sernik kokosowy 157

ciasta) 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na polewę: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kokosowych wiórek dodatkowo: kilka bezików borówki amerykańskie Składniki ciasta wymieszać i zagnieść szybko. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkować ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.  Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wstawić tortownicę(...)ciastem i podpiec przez około 10-15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie, olej i kokos. Zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.  Masę serową wylać na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150*C, wstawić miseczkę z wodą (lub wlać wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z owocami i mascarpone 111

Mnóstwo kolorów i naturalnych witamin. Ostatnio przygotowałem tartę, na której znalazły się truskawki, mandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać “w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru(...)Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem

Programista w kuchni
Tarta z owocami i mascarpone 152

Mnóstwo kolorów i naturalnych witamin. Ostatnio przygotowałem tartę, na której znalazły się truskawki, mandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru(...)Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem

Programista w kuchni
Muffinki z borówkami + film 124

deser dla dzieci a także pyszny smakołyk do kawy dla dorosłych. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i równie szybko znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 300 g borówek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka mleka 8 łyżek oleju 2 jajka cukier puder(...)także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z  ciastem. Wyłożoną papilotkami formę na muffinki napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut

Smakowite Dania