SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru(...)pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe
Tradycyjna kuchnia KasiLekki i delikatny biszkopcik. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut
Wielopokoleniowotakże gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut
WielopokoleniowoProponuję proste ciasto, które można urozmaicić obkładając andrutem. Przepis pochodzi z mojego bardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru 7 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wódki lub słodkiego(...)jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem i obłożyć waflem. Jeżeli użyjemy andruta należy pozostawić ciasto na jakiś
Praktyczna plszkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut
Słodkości i nie tylkoosób które miewają zgagę po zjedzeniu ciasta z proszkiem do pieczenia czy z sodą. Ciasto zawiera wartościowe orzechy laskowe. Ciasto jest wilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić(...)wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo pozostały cukier (30 gr). W ubitych jaj bardzo delikatnie wmieszać szpatułką zmielone orzechy, następnie bardzo delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie (samo dno), delikatnie wyłożyć na wierzch owoce
moj przepis namiseczce ubijamy na sztywną pianę Białka. •W między czasie do Miski z Masą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra
Gotowanie Patkicukier waniliowy - kostka masła - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500 g sera - 200 g wiórków kokosowych - budyń śmietankowy Wykonanie: Ciasto- 3 białka ubić na pianę,a 3 żółtka utrzeć z szklanką cukru. Masło roztopić i wystudzić.Cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia oraz kakao połączyć najpierw z żółtkami(...)budyń wrzucić do miski i ubić mikserem na jednolitą masę. Masa kokosowa- 3 białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę. Na wierzch układać w szachownicę na przemian raz ser raz kokos. Piec 45 minut
magiczna kuchnia Kasibiałko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać cukier puder i domowy cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni, żółtka, cynamon oraz sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak(...)dodawać zbyt dużo mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania jej nieco więcej niż przewiduje przepis) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na kilka części, każdą podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek na kształt koła - placek podzielić na trójkąty tak jak pizzę, przy podstawie każdego trójkąta nałożyć łyżeczką czekośliwkę, zwijać ku środkowi, końcówki zawinąć lekko
Smakołyki Berenikiproszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego(...)cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy
Wanilia i Kardamonjabłek • sok z 1/2 cytryny Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć(...)ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód. • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C
To co kochamponiższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód. A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową(...)stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do pozostałych po łyżce mąki i szczyptę barwnika spożywczego w proszku ulubionego koloru - u mnie żółty
Grunt to przepis!przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu śmietankowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny ok. 80 ml wrzącej wody góra 2 galaretki rubinowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem
Przepisy Kulinarnerabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych(...)dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Jabłka i rabarbar wyłożyć na podpieczony spód, posypać płatkami migdałowymi. • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C
To co kochampołączą. Jeśli robimy ciasto ręcznie: mąkę należy wymieszać z cukrem i proszkiem, a następnie posiekać nożem z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy – ciasto zagniatane rękoma trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku(...)blachę (taką od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki, zachowując odstępy i lekko spłaszczamy otwartą dłonią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Powoli stopniowo dosypujemy cukier puder. Miksujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy blachę z gorącymi ciasteczkami i nakładamy na każde ciastko łyżeczkę piany z białek
Poezja smaku