ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:64/932)

Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 388

budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy(...)rozrabiamy budyń , resztę gotujemy. Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową. Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki

Ostra na Słodko
Rafaello 551

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany

Zainspirowana w kuchni
Pijak adwokatowy 286

składnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę(...)łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu

Mix smaku
kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą 154

czekolady więc jeśli ktoś nie lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe.  *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika(...)masy wetrzeć pojedynczo żółtka. Czekoladę rozpuścić nad parą i wmiksować do masy.  Przesiane składniki sypkie także dodać i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około 30-40 minut, do suchego patyczka. Nie przesuszyć ciasta, ma być wilgotne. Po wystudzeniu przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Królewiec 481

łyżki masła WYKONANIE: Ciasto miodowe Z podanych składników zagniatamy ciasto  dzielimy na dwie części. Placki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut. Ciasto biszkoptowe: Białka ubijamy  na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy Następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubijamy. Pod  koniec wlewamy olej i miksujemy(...)Polewa czekoladowa: Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie się gotować, polewę zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia składników. Wykończenie ciasta: Jedną część ciasta miodowego układamy na  blaszkę. Ciasto smaruje połową masy budyniowej. Na to układamy biszkopt. Możemy go posmarował dżemem jak chcemy złagodzić słodycz. Na  wierzch biszkoptu wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z truskawkami 255

serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki  do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach(...)składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową

Mechanik w kuchni
Makowa panienka 765

bywają też z masą śmietanową.  Ja zrobiłam masę budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi.    ciasto: 8 białek 4 żółtka  100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem: 500 ml mleka 2  łyżki mąki pszennej(...)łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: 50 g płatków migdałowych Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Wuzetka 245

Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania Wykonanie; Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. • Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę(...)wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. • Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać. • Połowę żelatyny wylać na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu nie stężała. • Wstawić tortownicę do lodówki. Przed podaniem posypać płatkami

To co kocham
Słodka szachownica. 134

ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami. Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić. Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i grubości 1 cm. Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem ciasta(...)Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły. Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze w odstępach. Piec w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę

Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą 185

beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych Beza: 4 białka 1-2 łyżki cukru  Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami(...)czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem i mieszam z suchą galaretką. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier. Mus wykładam na podpieczone ciasto, przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Rolada bezowa z mascarpone 442

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego

Poezja smaku
Ciasto "SHREK" 234

BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)koniec ubijania wlewamy powoli galaretkę i ubijamy do połączenia się składników. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na wierzch ciasta. Placek wstawiamy do lodówki i przechowujemy w chłodnym miejscu

psgotujemy
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 199

zrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę:) Nie oczekiwałam jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka z likierem kawowym 219

używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie  tortownicy(...)kawa, likier).  W oddzielnej, dużej misce ubić mikserem na szybkich obrotach białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dużą, gumową łopatką wmieszać ostrożnie ubite białka do ciasta. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika - przez cały ten czas nagrzewał się do 170C - i piec ok. 50 minut do suchego patyczka

Grunt to przepis!
Kora orzechowa 218

orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)żółtek 1 łyżka mąki pszennej 40 dag masła Ponadto: ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej   Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić

Cukiernia Pychotki
SERNIK KRAKOWSKI 211

śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować  nim gotowy sernik. rrarossa@gmail.com

RAROSSA