ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:61/932)

Tort a,la "Leśny mech" 199

pieczenia. Pieczemy około 60 min  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy, Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę. Ciasto ciemne Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy są już gęste  dodajemy  cukier i ciągle miksujemy - Na koniec  dodajemy żółtka i jeszcze krótko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy(...)porcjami mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdzamy  patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia  i dopiero, gdy będzie zimy, zdejmujemy z niego obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno

W kuchennym oknie Ewy
torcik makowy z brzoskwiniami 144

miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia.  *tortownica 21 cm: na ciasto: 4 białka 100 g cukru 100 g kokosu 100 g maku szczypta soli na krem: 500 ml mleka 35 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 4 żółtka 3 łyżki(...)łyżki mleka 240 g małych biszkopcików Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić na dwie części i  upiec w dwóch tortownicach lub narysować na papierze do pieczenia dwa krążki i upiec na nich ciasto (w 170*C około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokodyle oczy 215

agrest itp. Kulki ułożyć na warstwie powideł, 4 kulki po szerokości i 8 kulek po długości blaszki. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut. Ciasto biszkoptowe Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, następnie dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blaszkę (o takich samych rozmiarach jak ciasto z amoniakiem) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Masa budyniowa W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować wraz cukrem. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i gotować aż powstanie gęsty budyń

na moim stole...
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 238

wyższą prędkość miksera i ubijamy białka do momentu “soft peaks” . Masa białkowa musi zostawać w misce po odwróceniu, ale uważajcie, żeby jej nie przebić i żeby białka nie zaczęły zbierać się w grudki . Po jednej łyżce dosypujemy pozostałe 50g cukru, jak w bezie. Miksujemy do całkowitego połączenia.   Syrop cukrowy powinien się już gotować . Gdy osiągnie(...)zadziała wstawienie udekorowanego ciasta pod grill w piekarniku na 190⁰C na jakieś 5-7 minut.   Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów i zafundować sobie tym samym powrót do dzieciństwa :) SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru

Karo in the Kitchen
Muffinki szarlotkowe 175

ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce. • Przygotować blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami. • Ciasto pokroić na cienkie plastry i wyłożyć nimi dno i boki muffinek. • Jabłka  wyłożyć na kruche spody, a pianę z białek położyć na jabłkach. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika  na 25-30 minut. • Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem

To co kocham
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 161

kakao,      posypka Maczek z Mango.      wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową     Wykonanie:     1.   Ciasto biszkoptowe:  Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można w trakcie ubijania dodać szczyptę soli), następnie powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i dalej(...)miksować. Potem dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po uzyskaniu jednolitej masy przesiać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę

Kulinarna (nie)codzienność
buleczki drozdzowe 177

rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie,wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy białkiem rozkłóconym z mlekiem

w mojej kuchni
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 138

czekoladowe ciasto.  Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem

AZgotuj!
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 213

garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi(...)radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę. Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze

prawdziwe jedzenie
Ciasto Plamka 206

gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :)  Plamka  ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego  100g kremówki 30% 200g mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g gotowego budyniu 250g jogurtu naturalnego  4 łyżki cukru pudru szczypta soli  Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek.  Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku

Tagebuch po polsku
Cygańskie ścieżki 235

Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju(...)sera z wiaderka) Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować. Gdy piana będzie szklista dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej cieniutkim strumieniem i delikatnie wymieszać wszystko łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej

na moim stole...
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 201

śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią!  Co najmniej raz w tygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną tą cudowną roślinką. Stewia - roślinka, która jest dużo słodsza od cukru.  Należy do grupy tzw. słodkich białek.  Jest niskokaloryczna i nie powoduje(...)Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą. Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka". Ciasto gdy przestygnie

Czarnawisienka
Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym 186

zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki(...)stopniowo do utartych żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku  serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Styropian 317

pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść.Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce(...)mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto piec około  55-60 minut

Moje domowe kucharzenie
Sernik z brzoskwiniami 183

pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram(...)Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.  Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku