ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:56/932)

Kruche zawijaski makowe 383

mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, żółtko, miód (jeśli miód jest twardy, można go rozpuścić i ostudzić)- składniki posiekać nożem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto ułożyć na niedużym arkuszu papieru do pieczenia (40x40cm), przykryć folią spożywczą, rozwałkować na grubość kilku milimetrów, na placek o wymiarach mniej więcej 24x34cm, nie podsypywać mąką- rozwałkowany placek włożyć(...)przełożyć miód i masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około

Smakołyki Bereniki
Rabarbar. Ciasto na obiad, gdy znudzi Ci się ryż. 244

szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową  i rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników(...)Ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć cały płyn) zblenduj (można pominąć, ale polecam tę czynność), dodaj żółtko, słodzik (u mnie 3 krople) rabarbar, pokrojone orzechy. Wymieszaj. 3) Do ciasta dodaj 2 łyżki ubitych białek i ponownie wymieszaj. 4) Naczynie wysmaruj lekko tłuszczem (ja smaruje masłem klarowanym) i wylej gotową masę. Na wierzch dodaj ubite wcześniej białka. 5) Włóż

fitolarun.blogspot.com
Ciasto szyfonowe 367

proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka – sól – 1 szczypta – olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)dodajemy cukier puder. Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ( podnosząc do góry ). Przelewamy do formy keksowej ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać). Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!! Posypujemy obficie cukrem pudrem! * Uwaga! Ciasto jest na białkach , więc nie przeraźcie się , że po chwili

Ostra na Słodko
Ciasto bananowe dla alergika 143

Przepyszne ciasto bananowe, bez mleka i białka jaja. Mięciutkie, aromatyczne, pachnące bananami. Bardzo szybkie, robi się je dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Jedno z szybszych i prostszych ciast na blogu, na pewno każdemu się uda! 125 g. margaryny bezmlecznej 1,5 szklanki cukru 3 banany 3 żółtka 1,5 szklanki mąki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placek maślankowy z bezową pierzynką 169

bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa pierzynka: 3 białka pół szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli Sposób(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe

na moim stole...
Rolada we wzorek z bitą śmietaną i galaretką 197

galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Rozpuścić galaretki. przelać do prostokątnego pojemnika. Kiedy stężeją, pokroić w kostkę. ciasto      Ubić białka. Pod koniec ubijania dodać cukier. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Odlać pół szklanki ciasta, dosypać

Przepisy Kulinarne
Chałka maślana z migdałami 194

wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch(...)smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Antonówka w cieście. 227

Dodać jogurt , żółtka  i zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać(...)łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem i posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piec ok 1 godziny w 180'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 201

ostrym nożem co 3 cm, nie rozcinając go do końca. Każdy nacięty kawałek delikatnie obracamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.Ciasto smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Metrowiec 185

cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: wiórki kokosowe/posiekane orzechy Przygotowanie: Ciasto: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie

Malinowo w kuchni
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 219

można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce

Smaki Przyprawy i Kolory
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 210

można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta w misce

Kulinarna rozmowa
Placek rabarbarowy 208

rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche.  Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru  1 margaryna 2 łyżki oleju Piana: 5 białek 3/4 szkl(...)cukru 1 kisiel czerwony ( proszek) 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 6 łodyg rabarbaru ok 5 łyżek  cukru 1 jasny kisiel ( proszek) Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pyszna szarlotka klasyczna 262

przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę(...)szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy

Mieszam w Garnku
1559. Placki z serem ricotta 198

  ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony

Moje domowe kucharzenie