ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:54/932)

Ciasto z czereśniami + film 196

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek(...)pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a następnie dokładnie rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy umyte i wydrylowane czereśnie. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami 144

wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane,  Pieczenie ciast

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 344

szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy. Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże(...)powoli mąkę i mieszamy... Wszystko to się miesza, a w efekcie daje pyszne, gotowe ciasto ;) Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy. Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy

Lawendowe Niebo
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 180

wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy(...)wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze pokojowej

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówki z konfiturą z dyni 165

Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi, kroimy na prostokąty ok. 15x10 cm lub większe, jeden koniec nacinamy, a na drugim końcu dajemy konfiturę. Ciasto dokładnie zwijamy wokół konfitury(...)wyciekało, pokrojone paseczki mają zostać na górze. 4. Gotowe drożdżówki układamy na przygotowanych formach do pieczenia, smarujemy białkiem, odstawiamy na ok. 20 minut i ponownie przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem, aby glazura pięknie błyszczała. Czas pieczenia 30 minut w 180 C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby odparowały, po wystudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Pączki i faworki karnawałowe – najlepsze przepisy na tłusty czwartek! 97

puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne.   Pączki serowe w 5 minut! Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, wilgotne i mega pyszne serowe mini pączusie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i ciasto gotowe, cała procedura zajmuje około(...)faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto.   Artykuł Pączki i faworki karnawałowe – najlepsze

Blog z Apetytem
Koniczynki na szczęście! 116

Składniki na ciasto: 2 białka 200g cukru pudru 240g włoskich orzechów mielonych starta skórka z cytryny do wykończenia ciasteczek: orzechy laskowe Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, orzech włoskie, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h. Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy

Kuchnia Pani Wiosny
Tort bezowy kokosowo-kawowy 342

kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki :  Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem

maniapieczenia
Francuz z owocami i bezą 163

Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut 180 C. W tym czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko  ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa.  Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto(...)piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 C, wyjmij ciasto i szprycą nałóż białko aby powstały małe bezy. Smacznego

Niezły Młynek
Pleśniak (Kruszaniec) 297

konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski.  Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło pokroić w kostkę i wraz z żółtkami dodać do sypkich składników. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Do jednej części ciasta wgnieść kakao(...)papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną, białą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na ciasto równomiernie rozmarować dżem lub konfiturę. Następnie zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Miksować aż powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ubite białka rozsmarować na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Na wierzch zetrzeć ponownie

maniapieczenia
Pierniki 677

zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)   Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier : szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012(...)Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy.  Łączymy mąkę, kakao, sodę i dodajemy 3/4 mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na dobę.  Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm (na blacie oprószonym mąką) i wycinamy dowolne kształty.  Układamy

Sajkofanka smaku
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 661

łyżeczki proszku do pieczenia Ręcznie zagnieść ciasto (będzie przyjemnie miękkie, lekko klejące – ale nie dodawajcie mąki) . Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Do mniejszej części (do 1/3) dodać kakao i wyrabiając ręcznie, wmieszać je w ciasto. Zawinąć w kulę, owinąć folią i razem z większą kulą wstawić do zamrażalnika(...)domowego ekstraktu z wanilii Ubić pianę ze wszystkich białek i delikatnie w 3 partiach wmieszać ją do masy serowej. 3 białka + 4 białka Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Białą część ciasta zetrzeć i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia. Wylać masę serową, wyrównując wierzch łopatką. Posypać startym ciastem kakaowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moja Delicja
babka z białek 148

Zostały mi białka po ostatnim pieczeniu ciasta. Długo zastanawiałam się co mam z nimi zrobić. Nie bardzo miałam ochotę na bezy, zrobiłam babkę z białek. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na blogu kuchenne fascynacje. Babka wyszła fajna, słodka i wilgotna.  Składniki :  3 szklanki mąki   7 białek   1 szklanka(...)Sposób wykonania:   Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej

Darcia w kuchni
Ciasto poduszkowiec 369

pianę.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości, następnie dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg

Mix smaku
Ciasto anielskie (Angel cake) 3871

Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie. Ja za pierwszym razem nie ubiłam dobrze piany, bo bałam(...)pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka białek (z 7-10 jajek w zależności od rozmiaru) 1/4 łyżeczki soli

UgotujmyTo.pl