więc ciasto wyszło w sam raz. Ciasto świetne, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto proste, mało czasochłonne. Polecam, bo warto wypróbować :-). Blaszka 23x33 cm. Udanego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 250 g masła 200 g cukru trzcinowego 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki wody 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Składniki(...)dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka dajemy do przestudzonej masy. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw "suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na dwa blaty. We wrzątku rozpuszczamy
kruche babeczkibialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne.Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa,odlozyc.Wypestkowac sliwki,pokroic na polowki.Na duzej patelni(...)przedluzac podgrzewania ,bo sliwki sie rozleca) dolozyc maslo i wrzucic ugotowane wczesniej leniwe pierogi.Wszystko razem mieszajac podgrzac.Posypac cynamonem.Jak ktos lubi mozna i bulka tarta.Zycze smacznego!Uwagi:Nie pomijajcie ubicia bialek!To gwarancja ,ze Wasze leniwe beda pulchne i naprawde bardzo delikatne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ponad rok temu, bo po prostu mi się znudziło (robiłam je wtedy minimum raz w tygodniu), mojej mamie też smakowało, nie wiem jak mogłam o nim zapomnieć! ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka 5 łyżek serka chudego, białego Emilka 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii lub innej substancji(...)wrzątku stewia wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze stewią na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;) Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest ! Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki: 12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa ) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki(...)rozpuści. Z białek ubić sztywną pianę. Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec
kolorowotorcikowoczekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych(...)Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą. Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka". Ciasto gdy przestygnie
Czarnawisienkałyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach(...)sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać budyń. • Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód. • Pianę z białek położyć na rabarbar, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. Gdy jest mocno zamrożone, to zetrzeć
To co kochamżółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać
Aga w kuchnisera więc dałam serek homogenizowany waniliowy) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji ciast Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane z szczyptą soli. Żółtka natomiast ucieramy z około 180 cukru dodając również wodę i olej, Dokładnie miksujemy. Do masy(...)waniliowym i pozostałym cukrem jaki nam został, dodajemy też budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( można zmiksować) UWAGA. Ja użyłam serka homogenizowanego dlatego ser ułożył mi się na spodzie ciasta co spowodowało ,że nie wyszła mi planowana kratka :) lecz jeżeli dacie zwykły ser powinno już to wyglądać ;) Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia, można ją natłuścić dobrze jeżeli ktoś
W Moim Magicznym DomuMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju 1 łyżka gęstej śmietany Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem do białości Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć, Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką Piekłam w prodiżu około
Proste PotrawyRabarbar ze Azji do Europy przikludzi ōł 1 pōnojś 2 we XVI wieku Marko Polo. T yn rabarbar moł kans roztomajtych 3 fetaminōw, ale i moł
Chop w kuchniDlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...) wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada. Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Ciasteczkowy Potwórpowstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarnynaturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 % -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta biszkoptowego Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka ubić(...)szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy 26 cm Przygotowanie masy do tortu : dobrze będzie, gdy zrobimy to w dużym naczyniu i dużym mikserem, bo kremu jest dużo Serki
Proste Potrawybudyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki – ok. 25 szt * masa krówkowa – 1 puszka * cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy(...)rozrabiamy budyń , resztę gotujemy. Do gotującego wlewamy budyń i cały czas mieszamy. Studzimy , a następnie mieszamy z migdałami i ucieramy z miękką margaryną. CAŁOŚĆ : Na blasze układamy 1 blat ciasta , wylewamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy herbatnikami i smarujemy podgrzaną wcześniej masą krówkową. Pokrywamy resztą herbatników i wylewamy pozostałą masę budyniową. Przykrywamy ciastem i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki
Ostra na Słodko