ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:454/932)

Drożdżówki z dżemem wiśniowym 197

wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić

Moje domowe kucharzenie
4. Bananowe zawijańce 151

Ciasto biszkoptowe 2 jajka ½ szklanki miałkiego cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżka oleju 4 banany 1 opakowanie serka Danio waniliowego ½ opakowanie budyniu waniliowego Cukier puder do posypania Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier a na samym końcu żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem(...)pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać olej. Na blachę wyłożoną pergaminem wylać 4 koła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni  Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek

Jadło i czytadło
Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach 416

mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny(...)Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy budyń i stopniowo zmielony twaróg. Miksujemy tak długo, aż masa dobrze się połączy i pozbędziemy się grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, w wysokim naczyniu na sztywną pianę. Następnie łączymy obie masy, przekładając po trochu ubite białka do masy serowej i mieszając delikatnie łyżką

Smakowy Raj
Migdałowe chrupki, ciasteczka 168

sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać kleksik ciasta, nie rozsmarowywać ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozleją. Nakładać porcje ciasta w dość dużych odstępach. Każde ciastko obsypać płatkami migdałów. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 20-30 minut. Ciastka muszą być chrupiące(...)następnej porcji musicie użyć nowego papieru do pieczenia. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić całe migdały i cukier, czas 30s, obroty 10 wyjąć zmielone migdał i wyczyścić naczynie – białka ubić na sztywną pianę, nałożyć motylek, czas 4 minuty, obroty 3 – do białek wrzucić proszek migdałowy, czas 15 sek, obroty 1 – reszta

Kuchnia Pokoleń
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 478

ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek(...)migdałów, orzechów i kokosu) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku

Smakowy Raj
MURZYNEK Z KULKAMI SEROWO-KOKOSOWYMI 2111

kostki masła 50 g wiórków kokosowych budyń waniliowy Wykonanie Ciasto Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Masa serowa Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować(...)puszystą masę. Twaróg zmielić dodać budyń, wiórki kokosowe oraz masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy serowej formować kulki i układać na dnie formy, wysmarowanej masłem. Kulki zalać ciastem. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto pianka cytrynowa 570

cytrynowe 200 g masła lub margaryny starta czekolada do ozdobienia   Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka

kruche babeczki
Ciastka ze słonecznikiem 509

śmietanę, cukier i zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub włożyć do woreczka foliowego i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odcinać po kawałku i wałkować na placki o grubości 3 - 4 mm, wycinać szklanką lub foremką okrągłe ciasteczka, takie o średnicy 5 - 6 cm. Białko roztrzepać z cukrem i smarować

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowo-wiśniowy z kremem waniliowym i galaretką 170

Składniki: Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm) 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka 280 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100

Moja Galeria Smaku
Pavlova 147

Składniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka

KreatywnePiny
Tiramisu 208

składniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4

Mix smaku
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 185

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella

Oryginalny smak
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 170

słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne(...)PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier i po chwili ubijania żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami

Kulinarne Fantazje Marioli
jabłecznik z Prince Polo 195

Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo.  *foremka 23*28 cm Składniki(...)śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka zebra 1181

właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Na blogu znajdziecie już zebrę z białek , a dziś zapraszam Was na tą klasyczną. Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem (o średnicy(...)wody gazowanej 3/4 szklanki (150ml) oleju 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier - do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając - do masy dodawać na przemian olej, wodę

Smakołyki Bereniki
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 168

łyżki mąki pszennej ~2 łyżki cukru ~łyżka kakao Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki

chili & sugar