ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:458/932)

Ciasto ananasowe z kokosem 132

nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również w Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego(...)żadnym tłuszczem. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie etapami dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Do piany dodajemy po jednym żółtku i ostrożnie mieszamy z ubitymi białkami. Kiedy wszystkie żółtka się połączą z pianą, dodajemy

Kuchnia Na Wypasie
Truskawkowiec z galaretkami 206

PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE Truskawkowiec z galaretkami Składniki: Biszkopt , 2 łyżeczki  proszek do pieczenia , 1 łyżka  mąka ziemniaczana , 1/2 szkl  cukier , 6 szt  jajka , 1 szkl  mąka , 1 łyżka  ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak  galaretka agrestowa , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie , 1 łyżka(...) oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej  tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut

Kuchnia Danusi
czekoladowy deser 196

żurawinę , gdy ciasto będzie za rzadkie podsypać troszkę mąką . Ciasto wkładać do foremek np . do silikonowej formy do pieczonych lizaków . Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem .Gdy wystygną przekroić na pół , podawać z resztą deseru .  NA KULE  LAVA CAKE 2 jajka 2 żółtka - białka zostawić do bezy 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości(...)najpierw część  przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi

na gazie
Kokosowa rozpusta 204

biszkopt, to mój ulubiony biszkopt rzucany z blogu Moje Wypieki z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto w tortownicy 23-25 cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem na najniższych obrotach, biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Można też upiec 3 blaty rozdzielnie, wówczas należy jest przelać do 3 takich

moj przepis na
Ciasteczka z niespodzianką 222

Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W 1/3 ciasteczek wycinamy w środku małe kółeczka. Na każde gotowe ciastko będą potrzebne 2 pełne ciastka i 1 z dziurką. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą białko

Ciastkozercy
Kostka arbuzowo-jogurtowa 172

cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut

Food Square
Ciasto Tiramisu + film 149

Przepyszne rozpływające się w ustach ciasto tiramisu z mocnym akcentem kawy i kakao  będzie wyśmienitym deserem dla amatorów słodkości i nie tylko. Z mojego stołu zniknęło błyskawicznie co świadczy o tym jak smakowało moim domownikom. składniki na tortownicę(...)parzonej (ostudzonej) 4 - 5 łyżek naturalnego kakao przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Salceson-rolada z jabłkami na biszkopcie kakaowym 174

wyśmienite w smaku. Posmakuje każdemu kto lubi połączenie jabłek z ciastem, a to chyba lubi każdy :) Polecam więc wszystkim łasuchom. Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję  po trosze cukier i po jednym(...)masą jajeczną.  Blaszkę o wym 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, posypuje grubą warstwą cukru pudru wymieszanego z cynamonem  oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Na to przelewam kakaowe ciasto  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°-180°C na 20-30 min.  Upieczone wyjmuję z blaszki odwracając jabłkami do góry na deseczkę wyłożona ściereczką i zwijam

Ciasteczkowy Potwór
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 322

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)cukier. Masa ma być lśniąca i gęsta. Do masy czekoladowej, trzema porcjami dodajemy ubite białka, mieszamy całość łopatką do połączenia się składników. Wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy( 23 cm) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami

KuchcikoweLove
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 256

ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem

Słodkości i nie tylko
Bezglutenowy biszkopt z jogurtowym musem truskawkowym 173

bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć.  Mus jogurtowy z musem truskawkowym.  Składniki na ciasto:  6 jaj w pokojowej temperaturze 6 łyżek cukru lub ksylitolu 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Oddziel białka od zółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce(...)papieru olejem  - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie.  Oderwij delikatnie papier z wierzchu wazając aby mus sie nenaruszył. Na wierzch ciasta połuż wierzch blatu biszkoptowego delikatnie dociskająć. Posyp cukrem puderm

AZgotuj!
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 159

końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół(...)pieczenia Delecta Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę

FitKot
Domek z piernika - przepis świąteczny 249

Przepis na ciasto na domek znalazłam na stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna Kuchnia Ilony <3 SKŁADNIKI : Składniki: 600 g mąki pszennej 1 jajko 250 g margaryny 250 g miodu naturalnego 150 g cukru 30 g kakao 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika (ilość w zależności od upodobań)   lukier królewski   1 białko jaja(...)kakaem, sodą, przyprawą oraz dodałam jedno jajko. Wszytko razem zagniotłam. Włożyłam do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.  - po tym czasie rozwałkowałam na omączonym blacie ciasto i zaczynamy wycinać poszczególne elementy  ja wycięłam o takich rozmiarach  * dwa prostokąty 10 x 15 cm (ściany boczne) * dwa prostokąty 11 x 19 cm ( dach pamiętajmy, aby dach

Basia w kuchni
Tort kakaowy z malinami 304

Składniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki  1/3 szkl. cukru ( do masy) 2 łyżeczki żelatyny 200-300 g malin  Nagrzać piekarnik do temperatury 170 st. Białka obić na sztywno, dodać szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier ( mniej(...)żółtka. Kakao wymieszać z mąką. Delikatnie mieszając stopniowo dodawać ta mieszankę do masy jajecznej. Przygotować okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić na trzy krążki.  Do gorącej 1/2 szkl. wody wsypać

Konrad Gotuje