ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:450/932)

Krwawe ciasteczka na Halloween 198

szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 189

Teraz to ja mogę z zamkniętymi oczami wałkować, gnieść i lepić ciasto ale nie o tym dzisiaj. Przez 40 dni aż do Wielkanocy nie będę jadła mięsa przynajmniej postaram się,  w związku z tym trzeba znaleźć alternatywę i stąd ta soczewica. Zawiera ona dużo białka,jest źródłem potasu, kwasu foliowego, obniża cholesterol. Jeżeli chodzi o zastosowanie(...)wszelkie sposoby. Zielona soczewica najlepiej sprawdza się do farszów, past oraz jako składnik sałatek. Lubi różne dodatki wydaje mi się najbardziej czosnek, a mnie to pasuję :-)  Składniki na ciasto:  1/2 kg mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody  pół kostki stopionego masła  Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy  200 g suszonych pomidorów na słońcu

pieprzny smaczek
IDEALNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 172

przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Wielkanocny baranek 120

pomarańczowej Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte

Bajeczna Kuchnia
Torcik truskawkowy 192

oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego

paapilotkaa
Paluchy wiedźmy 277

lodówki małe kawałki ciasta (ze schłodzonym łatwiej się pracuje), formuj z kawałków "palce" - powinny być mniejsze niż Twoje palce i co najmniej o połowę szczuplejsze - podczas pieczenia urosną! :) Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Następnie każdy z paluchów ponacinaj lekko nożem (aby były podobne do naturalnych palców).  W szklance rozmieszaj białko.  Na koniec przyklej(...)palców "paznokcie" z migdałów, posmarowanych od spodu białkiem. Lekko wciśnij je w palce.  Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Ciasteczka studź na blaszce. Smacznegoooooooooooooo

Garniec Magalie
Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką 183

truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez

My simple kitchen
Fale Dunaju 183

także. Przepis znalazłam   u Joanny .. z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 jajka 175 ml oleju 175 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek z następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubujania(...)dalej ubijać. Następnie nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami i ubitą masą. W końcowej fazie dodać olej i wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto podzielić na dwie części . Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę

Na słodko lub wytrawnie
puchowe ciasto z agrestem 285

słoik agrestu to własnie jest sposób na jego wykorzystanie. Jeśli nie macie to niestety musicie zaczekać do lata:(  Ten mały dodatek nadaje całemu ciastu charakteru i przełamuje słodycz. Ciasto wychodzi bardzo wysokie ale można zrobić je w większej blaszce- będzie niższe ale bardziej podzielne. *foremka 23*23 cm (lub większa) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki(...)śmietanową: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Tak samo upiec drugi biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem 201

Ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach i jak sama Agnieszka (pomysłodawczyni) mówi, zawsze wychodzi. Na ostatnich andrzejkach ciasto było hitem, właśnie otrzymałam przepis więc od razu dodaję do notatnika, bo nie raz zagości na moim stole. Cytując Agnieszkę "SMACZNOŚCI KOBIETKI". Składniki: 5 jajek 260 g cukru szczypta soli 500 g kremówki 30-36% 130 g mąki pszennej(...)krówkowej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 150 g słonecznika łuskanego Sposób przygotowania: 1. Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z 260g cukru oraz żółtkami. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolać 4 łyżki wody i połączyć. Ciasto piec 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół. 2. Brzoskwinie

Z notatnika
Cupcakes al tiramisu 219

masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga

Mia Cucina Sofieta
Brownie bezglutenowe. 192

Ciężkie, wilgotne, obłędnie czekoladowe ciasto. W miejscu mąki pojawiają się mielone orzechy. Podczas pieczenia wyrasta, a potem opada. To normalne, jednak następnym razem użyję większej blaszki, żeby aż tak nie poszybowało ;)  Pojawiła się za to przestrzeń na maliny ;) Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Euro przeszło do historii. Zdaje się, że do końca nie stało(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać kakao, masło mielone orzechy, żółtka i cukier. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie
Cytrynowiec 241

żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej(...)pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt. Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 24 herbatniki Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje

Cynamonowe szczęście
Tradycyjne ciasto murzynek 129

ciasto i przesmarujesz ulubionym dodatkiem. Ciasto piecze się szybki i łatwo można je przechować kilka dni, choć ja go uwielbiam w wersji jeszcze lekko ciepłej ze świeżą polewą. Ciasto przygotowywałam w blaszce o wielkości 24×24 cm. Jeśli masz mniejszą przedłuż o kilka minut czas pieczenia, jeśli większą też nie szkodzi, ciasto wyjdzie lekko niższe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto(...)żółtka od białek, tak by białko było czyste i nie miało żadnych fragmentów żółtka, bo nie ubije się na ładną pianę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ostudzonej masy kakaowej dodaj oddzielone wcześniej żółtka, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki masy odlej – będzie do polewa na ciasto. Do masy

To Musisz Wiedzieć
Meduza Siostry Anastazji 209

Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)Dodatki: owoce lub marmolada Wykonanie: Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru.  Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór