ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:446/932)

Tort serowo-śliwkowy 275

jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości(...)połączenia składników. Nadal miksując dolewamy ciepłą jeszcze, ale nie gorącą żelatynę. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na masę śliwkową. Pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem, podgrzewamy delikatnie pozostawioną część masy śliwkowej, oblewamy wierzch ciasta

Gotowanie moimi oczami
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 307

też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-). Biszkoptowe ciasto z truskawkami Składniki na tortownicę 20 cm Ciasto: 4 duże jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki(...)stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt ala tiramisu 207

posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na  biszkopt z kakao . Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi(...)blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ).  Ciasto wkładamy do lodówki

prawdziwe jedzenie
Pierniczki z białym lukrem! 157

rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER:  białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z budyniem , kiwi i kruszonką 147

kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując mąką i podzielić je na części [ około 50-60 g].Z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szklanki zrobić dołek na nadzienie.W dołeczek położyć wystudzony budyń, ułożyć pokrojone owoce.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki [ boki bułek] posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką

Moje domowe kucharzenie
CIASTO PIASKOWE 197

cały czas mieszając. Stopniowo wsypywałam mąkę. Miksowałam wszystko, aby składniki dokładnie się połączyły. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy  i delikatnie wymieszałam łyżką. Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić

potrawyregionalne
domowe delicje- ciasteczka z galaretką 170

wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu galaretki.  Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: galaretka pomarańczowa szklanka soku pomarańczowego 100 g czekolady deserowej masło i mąka do wysmarowania foremki  Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut.  Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretkę. Przelać do płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego) i odstawić do stężenia. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 168

śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt -  ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Lekko wystudzony

Wielopokoleniowo
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 383

mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 675

mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
Chałwowiec - ciasto chałwowe 4580

Chałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym wydajne: bo nie chce się więc zjeść więcej niż jednego kawałka na raz. ;-) Chałwy jest w kremie bardzo dużo, więc jej smak zdecydowanie dominuje.  Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki(...)Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około

Szefowa kuchni
Drożdżówki z makiem 221

laskowe 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów  2 białka do maku    Składniki na drożdżówki : 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g margaryny   Wykonanie ciasta na drożdżówki : Do misy wlewam ciepłe mleko , dodaje do niego cukier i drożdże , mieszam(...)Mikser chodzi dobre 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką). Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut

Różowa kuchnia
Szybkie ciasto czekoladowe 239

Bardzo nam trudno zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu(...)dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy

Anioły w kuchni
Sernik gotowany na cieście miodowym 785

rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać - ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego(...)wrobienia w masę -cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać twaróg - białka ubić na sztywną pianę, w kilku porcjach dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - w kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną - masę serową przełożyć do dużego rondla z grubym dnem, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa rozrzedzi się i zacznie gotować - gotującą masę

Smakołyki Bereniki