ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:448/932)

Babka cytrynowa 208

cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 130

Kupiec 1 łyżka/łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Twaróg rozduszamy widelcem dodajemy białko, siemię lniane, otręby, płatki, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i wszystko dokładni zagniatamy Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Miodownik z wkładką serową 313

Ciasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu.  Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy(...)wkładamy do lodówki na min. 30minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut.    3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 206

dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka:  5 białek,  1/2 - 3/4 szklanki cukru,  łyżka cukru(...)mogą być mrożone). Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach. Piec około

Z miłości do słodkości
Walentynki – serduszkowe ciasteczka 183

Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) max 15 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.    Przepis na lukier na bazie białka: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo

Moniki Smakołyki
Sernik delikatny, puszysty, tradycyjny 138

dodać do masy, wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C i piec godzinę i 15 minut. Sernik musi lekko nabrać rumieńców

Kuchnia Pokoleń
Bułki pszenne z pełnego ziarna 119

dodać mleko, wodę z solą, melasę, syrop klonowy. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne (ja używam do tego miksera). Jeżeli będzie klejące podsypać trochę mąki. Na koniec dodać olej i wgnieść go w ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść - krótko, ale mocno. Uformować 10-12 bułek(...)Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułki wyrosną posmarować je białkiem z mlekiem (można posypać ziarnami lub płatkami) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200°C przez 18- 20 minut. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 333

dekoracji. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru dalej miksując. Potem dodajemy żółtka wymieszane z olejem i esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem

Kuchenne Wariacje
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 172

tortownicy, wylep nim całe dno. Najlepiej jest natłuścić lekko formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na nią wyłożyć ciasto. Łatwiej wyjąć później upieczone ciasto. Ja robię tak wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił(...)żółtkami powinna mieć bardziej zwięzłą strukturę. Ja jednak nie chciałam, by znów zostały mi białka, już mi ich kilka zalega w zamrażalniku. Na gorący podpieczony spód wyłóż ciepły budyń i wyrównaj. Rozsyp jeżyny, lekko dociśnij. Pomagając sobie łyżką, rozdziel kawałki kruszonki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok 50 minut. Gdy się zrumieni, przykryj folią aluminiową, aby zapobiec

Anioszek w kuchni
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 403

każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża(...)trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po trochu cukru i mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy stopniowo kokos i mieszamy. Gotową masę równo rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy

Smakowy Raj
Biszkopt dwukolorowy 649

biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Cappuccino 254

łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania) kilka kostek czekolady do dekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami.  Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy

W Moim Magicznym Domu
Słonecznikowiec 181

słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) 191

skórką i sokiem pomarańczowym. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno (z solą) białka. Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo

Di gotuje