mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy
Domowy Smak JedzeniaBardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać(...)cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba
Praktyczna plpszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy ( u mnie 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze
Słodka Kraina Wypiekówwierzch: kilka kostek czekolady mlecznej na boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy
Z Majeczką w kuchnimargaryny 1 kg mąki 3 łyżeczki sody torebka przyprawy do pierników 2 łyżeczki kakao 2 jajka 5 łyżek mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie świątecznego domku z piernika. Muszę przyznać, że jest z nim "trochę" pracy(...)cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1) : 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki
Świat CiastaCiasto pychotka uwielbia je cała moja rodzinka. Biszkopt jest mięciutki w połączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku. Ciasto jabłkowo-wiśniowe SKŁADNIKI: BISZKOPT 9 jajek małych 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu dżem wiśniowy(...)cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż
Kuchnia Danusijednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego boku zrolować. Pociąć na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować lekko ubitym, ale lejącym białkiem
Z miłości do słodkościjakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać(...)utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą. Smacznego Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów
Cynamonowe szczęściewyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier
Świat Ciastawyciągnąć większą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach i przyklepać ciasto tak aby przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Delikatna pianka: szklanka cukru pół szklanki oleju 16 gram cukru waniliowego (można użyć swojego) 80 gram budyniu śmietankowego Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę i gdy będą już gotowe dodawać łyżka(...)łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie stopniowo dodawać budyń (proszek), ubijać. Na sam koniec dodawać stopniowo olej i miksować. Gotową piankę wylać na ostudzone ciasto. Na pianę wyłożyć borówki i zetrzeć na nią pozostałą część zamrożonego ciasta. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 minut
Krakowskie smaki Aniłatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu
Nerds KitchenSzukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy(...)gorące mleko i starte na tarce jabłka, żurawinę; dokładnie wymieszaj - dodaj masę z żółtek i jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIserek waniliowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, wsypać 1,5 szklanki borówek,delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec 60 - 70 minut. Składniki lukru wymieszać razem. Wystudzony sernik
Kolorowa kuchnia Elkidodajemy jajko, oliwę i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się elastyczne. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez
Oryginalny smakcynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;) Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto
My simple kitchen