ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:440/932)

Omlet cesarski, Kaiserschmarrn 137

ubić ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce, utrzeć mąkę z żółtkami, mlekiem i cukrem. Delikatnie dodać ubite białka. Pod koniec mieszania, dodać posiekaną żurawinę. Na patelnię rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać połowę masy na omlet. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru na brzegach, przewracamy. Nie przejmujcie się jak omlet, podczas przewracania Wam się połamie :) Tak ma być

CookYourself
Baba drożdżowa 188

cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1. 5 godziny. Smarujemy białkiem . Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy około 30-40 minut/do suchego patyczka/. Przygotowanie baby krok po kroku - KLIKNIJ TUTAJ /żródło

Anioły w kuchni
Omlet orzechowy z miodem 152

łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu  Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podawać z miodem

Chocolate Muffin Blog
Drożdżówki z serem 176

gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.  Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową.  zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy.  Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut w 190C

Amatorka kuchenna
Domowe pączki. 145

łyżkami mąki. Przykrywamy  rozczyn i odstawić na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy

Symfonia smakowa
Baletki 185

Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania  * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około

Magiczne Życie Marty
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 281

niewielkim ogniu ok 15 minut. Przecedzić. ciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszpieczone(...)pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem.pierożkiCiasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie.Pierożki gotować w osolonej wodzie przez

Stare Gary
Idealne pierniki 243

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego! Lukier: - 1 białko- 100g cukru pudru - opcjonalnie barwniki spożywczeBiałko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym

Sajkofanka smaku
Placek z jabłkami i budyniem 311

antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo  Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudru Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.  Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie

Z Kuchni Do Kuchni
Racuszki ziemniaczane 412

przecisnąć przez praskę . Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku .  Wszystko wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką . Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną

Sama słodycz i szczypta chili
535. Nieidealny, kokosowy z bananowym twarożkiem. 182

dodaję żółtka i ostrożnie porcjami wsypuję bo boku mąkę. Smażę na maśle.** *radzę dać jej trochę mniej, lub 3 białka, ponieważ jest dość chłonna i omlet nie wychodzi, aż tak puszysty. ** radzę rozprowadzić go w ten sposób by ciasto nie było zbyt grube, ponieważ ja z racji marzenia o grubym i puszystym omlecie nie zrobiłam zbytnio tego

More food, love and dreams
Ciastka pieguski 183

sody, szczypta soli, 50 g czekoladowych kropelek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy białko, mąkę, sodę i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Odrywamy kawałkami ciasto i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Układamy kuleczki z ciasta, zachowując

Aga w kuchni
Sernik z jogurtów greckich 3023

mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć.  Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu

Ala piecze i gotuje
Szarlotka niezawodna 357

cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4  ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce

W kuchennym oknie Ewy