Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 20minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościśmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt – z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Pink Envelopeteż galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka. Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty , zaś biszkopt robiłam według Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej(...)kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt - z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika
pink envelopeNiezwykle lekkie i delikatne ciasto, w którym łączą się smaki cappuccino i kokosa. Polecam je na przyjęcia bo nie tylko świetnie smakuje ale też ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sypkiego cappuccino opakowanie ptasiego mleczka (około 25 sztuk) Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić. W połowie mleka rozmieszać cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami
Życie na widelcułyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać barwnik(...)rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty
KreatywnePinymoim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra(...)śmietan-fix) 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki kakao wymieszane ze sobą Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury
Ciasteczkowy Potwórrozczyn, wyrabiamy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie lepkie. Zagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy w 180 ° C (góra/dół) przez 15-20 minut. Smacznego
Pełny talerzżółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty lukier. Nie ubijać. Podzielić na 3 części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeByło już ciasto leśny mech ze szpinaku, a teraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki. 450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)przyprawy, zmiażdżony czosnek i blenderem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę i ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać i wlać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Blacha o wymiarach ok. 25x30 cm. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy ciasto na lniany ręcznik i zawijamy w rulon. Gdy ciasto przestygnie, delikatnie rozwijamy i rozsmarowujemy serek. Można
Jadło i czytadłodostępne są tylko niewielkie kawałki, za które trzeba zapłacić jak za szczere złoto. Podjęłam więc decyzję ostateczną, upiekę sękacz sama, własnoręcznie i choć było to jedno z najbardziej czasochłonnych ciast jakie w życiu upiekłam, stwierdzam, że było warto. Przywiozłam je do rodzinnego domu M. wczoraj, a w tej chwili nie ma już ponad połowy. Sękacz wielkanocny 25 dag masła szklanka(...)żółtku, wlać rum (ja zastąpiłam go amaretto), wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Ze schłodzonych białek z odrobiną soli, ubić sztywną pianę i dalikatnie mieszając, dodać ją do masy jajecznej. Formę natłuścić i na dnie rozprowadzić dwie łyżki ciasta, piec ~5minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piecyka i na podpieczonym
Przepysznik - BLW i nie tylkoPiernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
My Chcemy Jeśćminut. W międzyczasie robimy krem serowy, do którego potrzebujemy: 250 g twarogu białko z jednego jaja 2 żółtka 60 g cukru trzcinowego Wszystkie te składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na gładką masę. Kolejno przygotowujemy: 6 średnich jabłek 2 łyżki cukry trzcinowego łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków
Kocham Czekoladęmnie jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)szczyptą soli na pianę. Kiedy białka mocno się już spienią, w 3-4 porcjach dodajemy cukier i dalej ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (jak na bezę). Następnie stopniowo (np. po 2 łyżki) dodajemy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy, już nie mikserem, ale silikonową łopatką lub łyżką. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i pieczemy
Ratunku obiadnastępnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku
kgwjanczewo