ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:430/932)

Puszysty sernik 8225

łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć). Masa serowa: 1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju(...)dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze

Praktyczna pl
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 150

upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim.Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe.murzynek(piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm)3/4 kostki margaryny 4 jajka3 szklanki mąki1 szklanka cukru1,5 szklanki mleka1/2 słoika powideł śliwkowych3 łyżki kakao1(...)wystygło dodałam mąkę wymieszaną z sodą, powidła śliwkowe i cynamon. Wymieszałam drewnianą łyżką. Osobno ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części.masa ze śliwkami i nutellą1 kostka masłasłoik nutelli

bistro mama
Ciasto Bounty 667

polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty.   Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru(...)masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy

Miksturownik
Truskawkowiec 189

truskawek, 2 galaretki truskawkowe Dr. Oetker, 2 szklanki wrzątku. Przygotowanie:      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by długość blaszki odpowiadała długości keksówki . Ciasto pieczemy

Aga w kuchni
domowe ciasteczka a la delicje 679

cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy

Domowy Smak Jedzenia
domowe biszkopciki 247

szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki

Domowy Smak Jedzenia
Szybki biszkopt z jabłkami 367

wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 202

wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym(...)stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość - większe mogą potrzebować pół godziny). RADA: Dodając do ciasta 3 żółtka 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki - właśnie tym jednym smarowałam bułeczki, bo wystarcza

Kolorowy Przepisownik
Malinowy pocałunek pod chmurką. 810

36x24 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i ponownie schładzamy 30 min w lodówce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Białka ubijamy(...)łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka z pajęczyną 175

puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec(...)minut. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie tężeć, posmarować nią ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, żeby powstała mała dziurka. Na zastygniętej polewie rysować pajęczyny. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! Pozytywnym zdarzeniem w zeszłym tygodniu był zakup

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone Ciasto Shrek 145

formy Wykonanie: Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna masę z szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej

W Moim Magicznym Domu
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 195

się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :)Składniki:4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg),150 g masła,1/3 szklanki mleka,1 szklanka cukru,5 łyżek dobrego(...)odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt idealny 184

waniliowym posmaku, ten prezentowany na zdjęciach starczył na cztery warstwy, czyli tort.  Ten przepis będzie służył zarówno Wam jak i mi jako baza do wielu kolejnych przepisów na ciasta i torty, zatem wspólnie będziemy do niego jeszcze wiele razy wracać.  Składniki (na formę 24 cm): 5 dużych jajek 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej 1 pełna, czubata łyżka(...)obrotach).  Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 170 stopni, program dół+termoobieg.  Do ubitych białek dodawać kolejno (najlepiej po łyżce stołowej) suche składniki i lekko, ale dokładnie mieszać widelcem.   Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć do formy.  Piec 40 minut. Aby biszkopt nie upadł, po upływie czasu pieczenia należy

Garniec Magalie
Biszkopt z jabłkami 133

Dostałam reklamówkę jabłek, które w smaku są dość kwaśne, a w cieście były idealne. Składniki (forma 24 x 24 cm) - 5 jajek; - 2/3 szklanki mąki pszennej; - 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej; - 3/4 szklanki cukru pudru; - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; - 4 jabłka; Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier(...)puder. Do piany dodać mąkę (obydwie), żółtka, proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Część jabłek zostawić do dekoracji a resztę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie. Formę natłuścić i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

dom-agi.pl