ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:430/932)

Wilgotne ciasto piernikowe 142

opakowanie przyprawy do piernika Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec

Jadło i czytadło
Ciasto owsiane z bakaliami 146

ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka mąki  2 łyżki mleka Przygotujcie sobie szklana miskę, musimy w niej ubić białko z naszych(...)oczywiście bez odrobiny żółtek, na start szczypta soli. Teraz po spienieniu białek co minutę łyżka cukru. Gdy białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie

Kuba Gotuje
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 197

cukru zrobić kruszonkę i włożyć ją do lodówki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Poukładać truskawki. Na wierch

My simple kitchen
Kolorowe ciasto z kremem 275

Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady Łyżeczka masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy(...) w osobnej misce ubijamy na sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy

Kolizje Smaków
Pychotka 183

tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt

Kuchnia Danusi
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 170

Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 20minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Biszkopt z cytrynowym kremem 183

śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt – z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Pink Envelope
Ciasto z pianką i kiwi 194

też galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka.  Przepis na to ciasto znalazłam na   Bon Appetit Małgorzaty , zaś  biszkopt robiłam według   Moich wypieków .  Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej(...)kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt - z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać lekko mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika

pink envelope
kapucynek 254

Niezwykle lekkie i delikatne ciasto, w którym łączą się smaki cappuccino i kokosa. Polecam je na przyjęcia bo nie tylko świetnie smakuje ale też ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sypkiego cappuccino opakowanie ptasiego mleczka (około 25 sztuk) Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić.  W połowie mleka rozmieszać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z gruszką i serem Gorgonzola 172

minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty,  nakłuwam widelcem   i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 10 minut.           Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami

Życie na widelcu
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 120

łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky  czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady  listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Gdy masa będzie już gotowa dodać barwnik(...)rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę. Poczekać aż miód połączy się z alkoholem i będzie płynny. Jeszcze ciepłym sosem polewać ciasto. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty

KreatywnePiny
W-Z 178

moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra(...)śmietan-fix) 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki kakao  wymieszane ze sobą Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z truskawkami 132

rozczyn, wyrabiamy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie lepkie. Zagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy w 180 ° C (góra/dół) przez  15-20 minut. Smacznego

Pełny talerz
Z okazji narodzin - ciasteczka 178

żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty lukier. Nie ubijać. Podzielić na 3 części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada szpinakowa z łososiem 176

Było już ciasto leśny mech ze szpinaku, a teraz swoje pięć minut ma rolada łososiowa. Jest pyszna i efektownie prezentuje się na stole. W smaku szpinak jest w ogóle nie wyczuwalny, dominuje łosoś, którego też można zastąpić tuńczykiem z puszki.     450 g. mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)przyprawy, zmiażdżony czosnek i blenderem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę i  ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać i wlać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Blacha o wymiarach ok. 25x30 cm. Pieczemy 15 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy ciasto na lniany ręcznik i zawijamy w rulon. Gdy ciasto przestygnie, delikatnie rozwijamy i rozsmarowujemy serek. Można

Jadło i czytadło