ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:427/932)

ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 242

orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza no i zdrowsza. Mąki pełnoziarnistej po upieczeniu wcale nie widać. Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, delikatne jak mgiełka, wprost rozpływa się w ustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu(...)misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Następnie ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy stopniowo obydwie mąki i delikatnie mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Owoce wykładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na owoce wylewamy ubite ciasto biszkoptowe i dokładnie rozprowadzamy, przykrywając wszystkie

Smaczne Zdrowe
Makowiec czekoladowy 207

orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić(...)miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Prosta rolada z musem jabłkowym 146

puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

My simple kitchen
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 235

Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy z misy, tylko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy ręcznie, odrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części(...)papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć bardzo równe bochenki układamy w okrągłych żaroodpornych naczyniach niezbyt dużych lub innych okrągłych formach. Gdy chleby wyrosną do ich czubków za pomocą białka mocujemy „uchwyty” i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
rolada owocowa z jogurtem 169

jogurtu owocowego maliny, borówki amerykańskie dodatkowo:  bita śmietana do dekoracji owoce do dekoracji Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada szpinakowa z łososiem 341

łososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;)  A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;)     Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)mieliście szpinak w liściach należy go zblendować, rozdrobnionego już nie blendujemy. Studzimy, a następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.  Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło.  Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez

Czerwona Porzeczka
Pączki domowe 157

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie. Krążek z nadzieniem przykrywamy krążkiem bez nadzienia, zlepiamy dobrze brzegi. Pozostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Przed włożeniem do tłuszczu, sprawdzamy raz jeszcze brzegi pączków. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron. Wykładamy na ręczniczek w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. lukier Do białka

Mieszam w Garnku
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 189

szklanki cukru,  czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp

Z miłości do słodkości
Śmietankowa chmurka z borówkami 177

sito. Żółtka oddzieliłam od białek do osobnej miseczki, do białek dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko

Kolorowa kuchnia Elki
Szarlotka z rabarbarem 165

duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Zmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi jajkami. Stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut

Praktyczna pl
Słonecznikowiec wg Aleex 183

pracochłonna i trudna do wykonania. Nic bardziej mylnego. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt: • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 2/3 szklanki(...)Ubijać do chwili, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać

W mojej kuchni
Migdałowy sernik 453

budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z  bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto Łabędzi Puch 274

temu znalazłam ten przepis w zapiskach mojej teściowej, jednak zawsze odkładałam go na bok. Zauważyłam jednak, że jest coraz częściej chwalonym ciastem, dlatego postanowiłam w końcu je wypróbować;) Ciasto, z pozoru zwyczajne okazało się przepyszne w smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu(...)łyżka cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp

Z miłości do słodkości
Ciasto kubuś 243

Ciasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)łyżka cukru, dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut

Aga w kuchni
Ciasto cytrynowo-jagodowe 231

słodkich tortów robionych do tej pory. Składniki: Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe: 200g masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Krem: 1 szklanka jagód 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml mleka 100g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy(...)roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą z żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dosypać 1/4 szklanki cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści. Gotową pianę delikatnie i dokładnie wymieszać ją z masą ciasta. Całość przelać do tortownicy o średnicy ok. 21cm i wstawić do piekarnika nagrzanego

Jacob Tastes