sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem na jasną
MyCookBook.pljajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić
Z miłości do słodkościszkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam. Biszkopt trzeba piec od razu po przygotowaniu(...)powinien stać i czekać na swoją kolej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując na największych obrotach. Następnie zmniejszamy moc na najmniejszą i dosypujemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie proszek do pieczenia). Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 min. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy
Ratunku obiadłyżeczki soku z cytryny Sposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy(26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto
Mix smakupieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy pomocy blendera i dodajemy do ciasta. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 5. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną część smarujemy serkiem. Drugą część rozdrabiamy i nakładamy na serek. „Zielony(...)działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 108 g Energia: 133,4 kcal Białko: 7,1 g Tłuszcze: 3,3 g Węglowodany: 19,9 g Błonnik pokarmowy: 1,4 g Smacznego i zdrowe go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtylko z połowy składników. Wprawdzie jak na mój gust okazało się troszkę za słodkie, dlatego połączyłam je z niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka(...)dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę i mleko kokosowe. Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż
Kuchenne zapiski EdytyCiasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach.... Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)minut. Placek miodowy: 30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru 1 jajo Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut. Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier
Apetyczna babeczkaŻadnej magii tutaj nie ma ,a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu ,zresztą jak zawsze. Magia polega na tym ,że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta ,a wierzch jest lekki ,piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao ,potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody(...)miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać . Wlać mleko i miksować. Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać. Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść". Ciasto kroimy zimne, posypane suto kakao .Odczekać cierpliwie kilka godzin
Kulinarny karnet Christopheraspożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)Dodatkowo: ok 500g truskawek lub innych owoców cukier puder do posypania Gdy upieczony spód ostygnie,możemy zacząć ubijać białka,bardzo dokładnie,na sztywno.Gdy białka są ubite dodajemy stopniowo,po jednej łyżce cukier,cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy budyń,również powolutku,cały czas miksując.Na końcu wlewać powolutku strużką olej,do całkowitego połączenia
Niespełnione zdolności kulinarnedodajemy resztę składników i mieszany 10 minut na wolnych obrotach . Ciasto jest trochę klejące ale bardzo elastyczne, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie robimy kruszonkę ,mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 12 części(...)jedna chałeczka jest z 5 pasm :) Formujemy wałeczki o długości 35 cm i pleciemy warkocze , uplecione kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 18-20 minut . Wyciągamy i studzimy na kratce albo jemy
Wypieki Renebułeczek duży apetyt (: Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu (jeśli mamy do dyspozycji drożdże suszone to tą czynność pomijamy i zagniatamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto podane powyżej). Mleko podgrzewamy, drożdże wkruszamy do dość głębokiej miski(zaczyn urośnie) i drewnianą łyżką rozgniatamy z cukrem, aż do ich rozpuszczenia. Kolejno podlewamy je ciepłym mlekiem, dodajemy kilka łyżek(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy na formę wyścieloną papierem do pieczenia(w odstępach ok.1,5cm - bułeczki będą nieco rosły), wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym białkiem
Symfonia Smakówłyżeczki proszku do pieczenia 1,75 szklanki cukru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do piany dodać cukier i ubijać. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze
Krakowskie smaki AniMusiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 150 g rozpuszczonego masła 6 żółtek 45 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki lub spirytusu Masa makowa: 400 g maku(...)żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny. Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt
Różowa kuchniadokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy
Marder&Marder ManufactureSernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy
W kuchennym oknie Ewy