ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:417/932)

Czekoladowa babka piaskowa 164

drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 166

Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować !  Składniki: Ciasto na tortownicę o śr 22 cm: 1 szklanka mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu półtłustego 3 jajka 1 białko ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia(...)mleczka kokosowego 2 łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut

Wanilia i Kardamon
Łabędzi puch 160

kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier na zmianę z żółtkami. Do masy jajecznej przesiewam mąkę i  delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min. Upieczone wyjmuję, usuwam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Pawełek 463

PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.  Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm.  Blaszkę z ciastem wstawić

Kuchnia Danusi
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 337

Pyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru(...)dodatkowo:   ok. 20 herbatników,  starta gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy

Aga w kuchni
Wuzetka + film 213

Klasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, wszystko bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
SEROWE PĄCZUSIE 214

twarogu 1/2 kostki margaryny 3 jajka łyżeczka sody cukier puder olej do smażenia   Wykonanie:   Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Zóltka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę z sodą i pianę.Wyrabiamy. Bierzemy ciasto na dłoń, formujemy kuleczki, odkładamy na stolnicę, po 15 minutach smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy, studzimy, obtaczamy w cukrze

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt - najlepszy na tort 2549

piany przynajmniej 4-5 min. Od tego zależy efekt końcowy. A I nie zapominajmy , że niektóre ciasta potrzebują -"rzucenia" nimi :) Zaczynamy Składniki: 3/4 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 5 dużych jaj 3/4 szkl cukru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno- w tym tkwi tajemnica udanego biszkoptu. Dodajemy cukier. Dalej ubijając. Powoli(...)nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu- rzucamy ciasto na ziemię ( z wysokości około 50-70 cm) . Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Odkładamy do ostygnięcia. Smacznego

Smaki Edyty
Jabłecznik z śmietankową pianką 204

łyżka cukru z wanilią 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wody poncz: sok z 1/2 limonki 50 ml wody Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt

Kolorowa kuchnia Elki
Amoniaczki – retro ciasteczka 229

wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać foremkami ciastka, układać na posmarowanej blasze (użyłam papieru do pieczenia), smarować białkiem, posypać grubym cukrem, nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasno złoty kolor. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sernik z rodzynkami 232

Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek  na sztywno również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.  Dodajemy  rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką.  Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki. Wylewamy na wierzch masę serową.  Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka kakaowe 185

wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 8 min.   Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania(...)podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min., szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje  ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder i dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy

Moniki Smakołyki
Wiosenna tęcza 237

Kolorowo i bardzo letnio....tęcza kolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :)   Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(...)łyżki cukru kryształu 1 łyżka masła Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Dodatki: 2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu 1 paczka okrągłych biszkoptów Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem.  Źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
.829. ulubione połączenie w (jednoporcjowym) cieście 185

ciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~  Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite najlepiej będzie(...)wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego) Mieszamy mąkę, kakao, proszek, cukier/stevie/ksylitol, sól, żółtko i mleko (najpierw 1/3 szkl.). Białko ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą, jeśli jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka. Przelewamy ciasto do foremki żaroodpornej, wierzch polewamy masłem orzechowym i za pomocą wykałaczki robimy fantazyjne wzorki ;) Wkładamy ciasto do piekarnika

breakfast of dreams
Ciasto makowo jabłkowe 214

zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek(...)dodajemy  mak, po chwili jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm). Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta na wierzch robimy

Smakowy Raj