ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:410/932)

Ciasto serowo-makowe 230

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)   Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego); 20 dkg cukru pudru; 6 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżka mąki pszennej; kilka kropli olejku migdałowego; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno(...)delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy

In my kitchen
Ciasto Doroty 2 195

gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy(...)wcześniej rozpuszczoną żelatynę  (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy. Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy. Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa

kruche babeczki
Tort bezowy z owocami wg Aleex 184

strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). 2. Białka ubić na sztywno mikserem ze szczyptą soli. 3. Ciągle ubijając dodawać cukier, po łyżce (bardzo ważne – stopniowo! Ja dodawałam pełną łyżkę cukru i miksowałam 1 minutę, żeby się

W mojej kuchni
Ciasto biszkoptowe orkiszowo - jaglane na ksylitolu 177

Jest nieco suchy, więc najlepiej zjeść go w towarzystwie twarożku lub domowych powideł :) Ciasto biszkoptowe orkiszowo-jaglane na ksylitolu 3 jajka pół szkl ksylitolu pół szkl mąki jaglanej (można zmielić kasze jaglaną w młynku do kawy) pół szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej łyżeczka ekstraktu waniliowego Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać ksylitol(...)kolejnej chwili ubijania żółtka. Zmiksować wszystko i wyłączyć mikser. Do jajek dodać ekstrakt waniliowy i mąki – wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Piec w 180 stopniach ok 20-30 min (do tzw suchego patyczka). źródło przepisu

FitKot
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 169

idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*)  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu  2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Polewa: (w oryginale podwójna porcja) 150g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki cukru/ksylitolu (opcjonalnie) 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: starta czekolada do posypania Jajko, białko i cukier ubić na gęstą pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir, cynamon, a na końcu startą (na drobnych oczkach tarki) marchew. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli

Di gotuje
Biszkoptowo-herbatnikowe z twarogierm 165

kakaowe 250 g  Masa: 600 g serka pomarańczowego 1 czubata łyżeczka żelatyny Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z  proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać, na koniec dodać połowę herbatników [ połamanych na mniejsze cząstki herbatniki. Wymieszać i przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec  około  25 minut

Moje domowe kucharzenie
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 253

podstawę diety śródziemnomorskiej, tzn. że powinno się je jadać codziennie, w praktycznie każdym posiłku . Produkty te są ważnym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia(...)Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka z miodem 244

nich mąkę i ewentualnie sól, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników - do ciasta dodać margarynę (lub masło) i wyrabiać kilka minut dłonią do uzyskania jednolitego ciasta - ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub ręcznikiem papierowym - po 1-1,5 godziny ciasto lekko zagnieść, podzielić na 3 części - każdą z części podzielić na 5 kawałków, z nich uformować(...)wałeczki złączyć końcami razem ze sobą tworząc "wachlarz" (zdj. 1) - przeplatać wałeczki ciasta między sobą zaczynając od pierwszego z lewej - przełożyć go przez środkowy wałek, następnie pierwszy z prawej też przełożyć przez środkowy wałek, tak jakbyśmy zaplatali warkocz (zdj. 2) - plecionkę tworzyć, aż zostaną nam niewielkie kawałki ciasta z każdego wałka, skleić je razem i lekko wcisnąć pod spód chałki

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z czereśniami 174

pieczenia Masa: 900 ml jogurtu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Wierzch: 2 galaretki truskawkowe czereśnie Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Potem dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut. Studzimy

Ewusiowe Smaki
Idealny biszkopt czekoladowy 308

biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier(...)dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez

Kocham Czekoladę
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 132

ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, łyżka po łyżce ciągle ucierając dodać cukier, następnie kolejno żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, i piec 30-35 minut w temperaturze 170 stopni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto 3 Bit z krakersami. 162

orzechowej 20 dag masła ok. 25 dag krakersów orzechy włoskie do dekoracji     Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki maślane 142

cukier. . Dokładnie połączyć składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (45-60 minut). Gdy ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia

Pełny talerz
Ciasto 3 Bit 390

niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki, które zrobiliśmy na tą samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka

Made By Mom And Son
Sernik z brzoskwiniami babci Basi 201

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część spłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 1,5 -2 godzin do zamrażarki. ( jeżeli ciasto będzie na tyle twarde , by je zetrzeć na tarce,)   Składniki na masę serową : 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku(...), 3/4 szklanki cukru, Brzoskwinie osączyć , pokroić w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm ) Białka ubić na sztywno z cukrem . Blachę o wymiarach 36 cm x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce ( duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową Na masie serowej

Pysznosci Babci Basi