ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:405/932)

Biszkopt z samych białek- z jabłkami 132

Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec

Tradycyjna Kuchnia
Biszkopt kakaowy 202

Chyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny.   Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego(...) oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego

paapilotkaa
Brazylijskie ciasto pomarańczowe 261

szklanki mąki tortowej2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa do ciasta:pół szklanki soku z pomarańczy3 łyżki cukru najlepiej brązowegoForemka: forma na babkę z kominemW mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia(...)samym końcu sok z pomarańczy.Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy

Smaki Brazylii
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 176

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat.  Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników.  Białka ubijamy na sztywną

cool and minty
Ciasto z Rodzynkami 369

uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta. Polecam Wam bardzo. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna

Made By Mom And Son
Makowiec z jabłkami 206

ciasto zna prawie każdy, ale co niektórzy zniechęcają się do jego upieczenia z nadmiaru pracy... Dziś podaję wersję szybką, smaczną i prostą. Wystarczy kupić opakowanie maku przemielonego, a wszystko pójdzie już z górki :) Składniki : 25 dag zmielonego maku 6 dużych jaj 7 łyżek kaszy manny 4 jabłka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie(...)dobrze utrzeć Starte jabłka dodać do masy, wmieszać je łyżką drewnianą Białka ubić na pianę i dodać ją ostrożnie do całości Przełożyć do natłuszczonej formy, piekłam w prodiżu około 1 godz.                              Ciasto jest bardzo smaczne, w sam raz nie za wilgotne

Proste Potrawy
Tiramisu na biszkopcie 193

ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)kawy 2-3 łyżki likieru amaretto Do posypania: kakao Wykonanie: Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z kaszą manną i truskawkami 350

lepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem(...)Żółtka i białka oddzielamy.Żółtka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.W oddzielnej misce mieszamy również kaszkę z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodajemy razem z żółtkami i mieszamy.Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej

Słodkie Przyjemności
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 273

ciasto, które to formujemy w kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż do podwojenia jego objętości. Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na 3 równe części i wałkujemy na kształt średniej wielkości koła ( o grubości ok. 1-1,5cm.) - jeśli nam się to nie udaje, można  rozwałkować ciasto(...)Analogicznie postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Zwinięte, nieupieczone jeszcze rogaliki kładziemy na blaszy wyścielonej papierem do pieczenia przy zachowanej objętości ok.2 cm między rogalikami. Blachy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w niewłączonym jeszcze zamkniętym piekarniku na ok.30 minut - aż do zwiększenia objętości i "pulchności". Wierzch wyrośniętych rogalików smarujemy białkiem lub mlekiem i pieczemy w nagrzanym

Symfonia Smaków
Sernik na półkruchym spodzie 227

twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć żółtka oraz śmietanę i całość szybko wyrobić rękoma - ważna jest szybkość, aby ciasto jak najkrócej stykało się z ciepłymi rękami .  Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go  do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 minut. Odstawić(...)margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki żółtek. Dodać budyń, kasze manną i aromat. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany. Wmieszać ją delikatnie do masy serowej za pomocą łopatki lub dużej łyżki. Na podpieczone ciasto półkruche wyłożyć masę serową. Piec w 190-200C ok. 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku

Grunt to przepis!
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem 172

dziecka na drogę - Zuzia zadowolona, bo miała co jeść i ja też, bo nie pobrudziła sobie ubrania :) w końcu smażone były bez tłuszczu, a ta odrobina oleju w cieście w niczym nie zaszkodziła (nawet pomogła - wiele witamin jest rozpuszczanych w tłuszczach;)) Wam też je polecam - można sobie dowolnie kombinować i dopasować do własnych kubków smakowych :) jest to propozycja idealna(...)jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką) i olej. Krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, cynamon, kardamon i mąkę - mieszamy łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję

Kolorowy Przepisownik
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 219

pyszne biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3  jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka(...)proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy po jednym żółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera.  Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości

Mia Cucina Sofieta
Tort Kukułka 378

najmniej 12 h). Ciasto czekoladowe (spód): Masło i posiekaną drobno czekoladę wkładamy do szklanej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę (czyli ustawiamy miskę na garnku, w którym gotuje się mała ilość wody). Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli(...)sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy 1/3 ubitych na sztywno białek do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę piany i ponownie delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20-25 minut (w tym przypadku nie ma sensu

Poezja smaku
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 210

przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola gruboziarnistą. Pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni (czas pieczenia zależy od tego(...)producentka nieskromnie przyznam, że naprawdę ciężko było im się oprzeć. Przekąska na mecz - pierwsza klasa. Na seans filmowy i małe party też boskie. A, że gotowe ciasto francuskie?... no cóż czemu sobie życia czasem nie ułatwiać. Po inne przekąski też zapraszam Was serdecznie

Kuchnia po mojemu
Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje! 238

miskowanie i ucieranie masła, bardzo mnie drażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi! Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe! ;-) Potem pieczemy i możemy chrupać ;-))) Do dzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu(...)rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła dodaj, mleko, jaja, aromat. Mokre wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj borówki. Ciasto wylej do formy. Na wierzch ułóż plastry gruszek. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni C. ;-))))) SMACZNEGO!!! Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk_W_Kuchni

SMYKWKUCHNI