ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:400/932)

Pomarańczowiec 245

Ciasto z pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam! Składniki: Biszkopt (24x36cm): 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu skórka otarta z 1 pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch(...)galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 2. Sok zagotować, wsypać

Kuchnia domowa Ani
Sernik Izaura 163

odstawić na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wylać na formę.  Biały ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami czyli cukierem, jajkami , masłem , cukierem waniliowym,   wszystko razem utrzeć na jednolitą masę. Wylać lekko na ciasto.  Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.  Po upieczeniu polać polewą

Aromatyczne Podróże
Placek Borówkowy 243

świeże np. w Lidlu.  Można też użyć jagód  Składniki: Ciasto  200 g mąki,  250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao,  szczypta soli,  500 g borówek,  Pianka 6 białek,  180 g cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 120 g budyniu waniliowego(...)opakowanie cukru wanilinowego,  sok z 1/2 limonki  Przygotowanie  Do miski przesiewamy mąke i dodajemy  cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1 /4 do większej części dodajemu kakao i znowu wyrabiamy. Obie części zawijamy w folie i wkładamy do lodówki

cookpl
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8647

sody oczyszczonej,  5 łyżek kakao. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około

Z miłości do słodkości
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 183

posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika(...)wyciągamy misę z ciastem drożdżowym dodajemy 1/2 szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe muffinki "Choinki" 176

oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej(...)pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do jego całkowitego

Kuchnia w czekoladzie
Torcik arbuzowy z galaretką 191

Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników. Tortownicę

Ostra na Słodko
Milky Way 435

kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.  MASA

Kuchnia Danusi
domowe podłużne biszkopty 156

puder o oprószania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wyciskamy na blaszkę

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 166

kruche paszteciki lub kapuśniaczki.  ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny(...)wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. ciasto: Z mleka,drożdży ,1 łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski,dodać sól,żółtka i rozczyn i roztopione masło. Wyrobić ciasto,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut. wykonanie: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość

Kolorowa kuchnia Elki
"Wiśniaczek" 159

Wiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodawać po łyżce cukier, ciągle miksując. Gdy piana będzie szklista i sztywna zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dosypywać małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączyć wszystko łyżką

Maślane ciasteczko
Drożdżowa szarlotka z budyniem 169

Następnie do mąki dodajemy szczyptę soli, resztę cukru i należy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna(...)mleka. Następnie dodać masło i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą).  Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy

Moje pyszne gotowanie
Ciasto Straciatella 356

drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek?Składniki:660 ml śmietany 18%3 żółtka3 białkaekstrakt waniliowy150 g cukrutabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki(...)ugniatamy tworząc w ten sposób spód.Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie dosypujemy do masy.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej

Słodkie Przyjemności
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 904

lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2616

lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać

Mała Cukierenka