ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:411/932)

CIASTO MEKSYKAŃSKIE 159

Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ),  z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek  i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą  i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
Pyzie 194

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt:  100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru(...)pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę. Masa jabłkowa- Jabłka

Ciasteczkowy Potwór
"Czarny" sernik - wspomnienie dzieciństwa 401

kilka dni temu tydzień. Przypomniałam sobie dlaczego nazywałam to ciasto moim ulubionym. :-) Choć wygląda zwyczajnie smak jest niepowtarzalny! (przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Masa serowa(...)jednolitą masę. 1/2 masy odlać, do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy. 3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto.  4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni.  5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić

Szefowa kuchni
Sernik idealny w obłoczkach 187

miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu

Gotowanie i blogowanie
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 197

z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubić mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę. Dodawać cukier małymi porcjami do uzyskania gęstej i gładkiej masy. 2 łyżki odłożyć na później (na lukier). Dodać do masy(...)lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić.  Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać

zadanie-gotowanie
Babka Wielkanocna z rodzynkami 132

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło ze smalcem i nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać

Tradycyjna Kuchnia
Lukrowane pierniczki 238

pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy(...)puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 464

prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm , na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet(...)dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej

Smaczne Zdrowe
CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI 216

lubi ciasta z galaretką i owocami? :)  Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ...  przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy  3/4 szklanki mąki  tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze

Walijskie Pichcenie
sernik na zimno z truskawkami 378

wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami 223

duża puszka brzoskwiń; - 5 białek - 1/2 szklanki cukru Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na części. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie: Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć

dom-agi.pl
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 222

też sobie kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk

Smaczne Zdrowe
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 462

jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto

Jadło i czytadło
Biszkoptowy tort czekoladowy 114

będą gotowe, zabieramy się za białka. W dużej misce ubijamy białka z resztą cukru na sztywną masę. Do trzeciej miski przesiewamy składniki suche i mieszamy. Następnie delikatnie łączymy żółtka z białkami, przydatna będzie do tego silikonowa szpatułka. Później powoli wsypujemy suche składniki. Absolutnie nie możemy zniszczyć ubitej piany. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem tortownicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasto jabłkowe z marcepanem 201

dużą ilość ciasta, my użyliśmy dwóch małych blaszek. Jabłka obieramy usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy mleko w garnku. Masę marcepanową kroimy w małą kostkę (można ją też zetrzeć na tarce) i dodajemy do podgrzanego mleka. Całość mocno mieszamy, aż marcepan się rozpuści. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka(...)chwilę ściągamy z pieca i dokładnie mieszając wlewamy powoli masę jajeczną. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do jeszcze ciepłej masy mlecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na kruche ciasto układamy jabłka i polewamy masą marcepanową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 ‚C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl