ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:421/932)

Ciasto Zebra 464

łyżki kakao i 3 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Kostka alpejska 254

szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut

Z miłości do słodkości
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 257

bardzo smaczne. Polecam! Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami: na formę 24x28 cm wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 200 g masła 200 g cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  cukru waniliowego skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny 4 białka 1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie(...)miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i dodajemy do maślanej masy. Teraz delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem blachy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (połówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone

Rozpustne gotowanie
Dyniowy "sernik" 145

kolejno dodajemy budyń w proszku i pozostałe składniki. Osobno ubijamy pianę z białek i szczypty soli, którą łączymy stopniowo z masą jogurtową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę. By uniknąć pęknięcia ciasta, gdy już widzimy, że wierzch nam się zrumienił i zaczyna rosnąć, polecam zmniejszyć

Karczma Honorietty
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 162

mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem.  Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź.  Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę

Kukuleczki
Jagodzianki z migdałami 174

dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16601

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki oleju rzepakowego,  łyżka wody.  Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około

Z miłości do słodkości
Puszysty sernik 8235

łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć). Masa serowa: 1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju(...)dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze

Praktyczna pl
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 154

upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie, nie jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim.Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe.murzynek(piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm)3/4 kostki margaryny 4 jajka3 szklanki mąki1 szklanka cukru1,5 szklanki mleka1/2 słoika powideł śliwkowych3 łyżki kakao1(...)wystygło dodałam mąkę wymieszaną z sodą, powidła śliwkowe i cynamon. Wymieszałam drewnianą łyżką. Osobno ubiłam pianę z Białek, następnie dodałam do niej żółtka, a na koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części.masa ze śliwkami i nutellą1 kostka masłasłoik nutelli

bistro mama
Ciasto Bounty 671

polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty.   Składniki: Ciasto: 6 jajek; 1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty z łyżeczką cukru(...)masła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywno. Do ubitych białek i cukru dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Studzimy

Miksturownik
Truskawkowiec 195

truskawek, 2 galaretki truskawkowe Dr. Oetker, 2 szklanki wrzątku. Przygotowanie:      Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by długość blaszki odpowiadała długości keksówki . Ciasto pieczemy

Aga w kuchni
domowe ciasteczka a la delicje 685

cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy

Domowy Smak Jedzenia
domowe biszkopciki 254

szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki

Domowy Smak Jedzenia
Szybki biszkopt z jabłkami 371

wody Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć

Proste Potrawy