ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:441/932)

Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 199

ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka(...)pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto kolorowe 341

łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I   Z trzech białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut

Kuchnia Danusi
Sernik gotowany 149

łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min. Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam. Do masy maślanej dodaję porcjami zmielony twaróg. Na końcu daję ubite białka i mieszam delikatnie, aż piana połączy się z masą serową. Ja używam zawsze  drewnianej łyżki do łączenia piany z białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę. Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję dłuższą chwilę,by ser się rozpuścił.Mleko i budynie mieszam ze sobą i wlewam na gotującą

Ciasteczkowy Potwór
Pierniczki po polsku 354

ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji 1 białko 1 szklanka cukru pudru cukrowe(...)wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić

Ugotować
Babka piaskowa, lekko cytrynowa z lemon curd 46

dodajemy wymieszane mąki do utartej masy i całość mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już lekko chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub mieszając łopatką ręcznie, aż nam się połączą Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko bułką tartą Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka

Latosiowydom
Tort z masłem orzechowym, karmelem i czekoladą. Peanut butter cake. 148

proszkiem do pieczenia. W osobnej misie ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier i dalej ubijaj na sztywną pianę.  Do ubitych białek, dodawaj żółtka, dalej ubijaj. Dodawaj partiami wymieszaną mąkę, z kakao i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszaj rózgą. Ciasto wylej do średniej tortownicy i piecz do suchego patyczka

SMYKWKUCHNI
Orzechy, suszone owoce i inne zdrowe produkty od Targroch :) 161

białym kolorem i delikatnym smakiem. Świetnie zastępuje mąkę zwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach.  DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami 148

Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę,  proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Pączki z serka homogenizowanego 181

przygotowania: Proszek do pieczenia łączymy z mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek stopniowo dodajemy ubitą pianę, serki i mąkę. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Śmietankowy sernik z gruszką 217

łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli

Słodkie okruszki
Śmietankowy sernik z gruszką 206

łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli

Słodkie okruszki
Fit placuszki jogurtowe z morelami 176

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą aż się ładnie połączą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Umyte morele kroimy na paseczki. Na rozgrzaną patelnię (tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu) nakładamy ciasto łyżką, a następnie wciskamy w nie kawałki moreli. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja podałam posypane wiórkami

Cynamonowe szczęście
Biały omlet 177

białka jaj kurzych 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli kilka kropel oleju miód Do białek dodać szczyptę soli i mleko, ubić na sztywna pianę. Dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, smażyć na średnim ogniu. Olejem smarować jedynie brzegi patelni za pomocą pędzelka. Smażyć po kilka minut

Lubię to gotuję
Tiramisu chałwowe 205

przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę. Tahini i turecką chałwę możecie kupić w Tureckim Sklepie . Asortyment jest duży i z pewnością zaspokoi amatorów chałwy

Gotowanie i blogowanie
Kruche babeczki na małe smuteczki 165

ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek

Cynamonowe szczęście
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 132

misy przekładamy żółtka jaj i ucieramy je z cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową

Miód i pieprz
karobowy serniczek o smaku granatu 205

śmietanki płatki owsiane mielimy na mąkę, daktyle gotujemy ok 5 min, białko jajka ubijamy odcedzony serek wiejski blendujemy z białkiem jajka, daktylami, ksylitolem, jogurtem i płatkami do zblendowanych składników dodajemy mielony len i ziarna granatu, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy do pieczenia, pieczemy 25 min w 175 stopniach

healthy dreams
Lukier - najprostszy przepis 111

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Leniwe pierogi 161

przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać mąkę i ponownie wszystko razem wymieszać. Ciasto, najlepiej fragmentami, kłaść na posypany mąką blat i uformować w wałek grubości ok. 2 cm, spłaszczyć, a następnie kroić ukośnie

MyCookBook.pl
Tarta z figami 207

ricotta, który nadał delikatności tarcie. Dzięki czemu tarta bardzo szybko znika :) CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko FIGI: 3 figi 3 łyżki miodu 25g masła KREM RICOTTA: 500g ricotty 1 białko 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem pudrem, przesianą mąką pszenną, krupczatką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Figi pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do pieczenia o średnicy ok 23cm. Masło rozpuścić z miodem i polać po figach. Wszystkie składniki na krem

https:KKuchniaMniam
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 172

lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki

Powiedz dietom nie
Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami 161

drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem. 7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce. Energia   (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 471 kcal 10 g 26 g 47 g 10 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby

Powiedz dietom nie
sernik z truskawkami (na jogurtach greckich) 192

posypać mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać jogurt, olej i budynie, dokładnie zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Truskawki pokroić na połówki, część odłożyć do dekoracji. Odrobinę ciasta wyłożyć na dno blaszki, ułożyć na nim część pokrojonych truskawek. Wylać resztę masy jogurtowej i na wierzchu także ułożyć truskawki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pancakes na zsiadłym mleku 138

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drożdżami. Do mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta

Karo in the Kitchen
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 136

cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 minut w temp

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka migdałowe 123

białka - 1/4 szklanki cukru dodatki: - cukier puder do obtoczenia Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Ubijam białka na sztywna pianę. Dodaję cukier i razem miksuję. Wsypuję do miski migdały i mieszam dokładnie. Z gotowego ciasta formuję płaskie ciasteczka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 161

piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 245

piersi z kurczaka! Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka. SKŁADNIKI: ROZCZYN: * świeże drożdże – 30 g * ciepłe mleko – 85 ml * cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus

Ostra na Słodko
Ciasteczka kokosowe 149

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby

The Sweet Damsel
Ciasto marchewkowe z kremem 199

śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem Lukier 1 białko cukier puder Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej białej

Cynamonowe szczęście
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 220

częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić

Blondynka Gotuje
.543. leniwe i kokosowe 89

mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS /1 porcja/ ~230g mielonego twarogu ~białko ~40-45g mąki kokosowej ~cukier/stevia Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano z ciasta zrobić wałeczek, kroić na kawałki i wrzucać kluski do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować ok. 1-2 minuty

breakfast of dreams
.807. moc z placków 135

łyżeczki proszku do pieczenia Dwa białka mieszamy z odżywką, mąką, cukrem/stevią, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Pozostałe białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i wylewamy porcje ciasta - 1 łyżka = 1 placek. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Beza 185

Po upieczeniu  szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich

Matka Żywicielka
Tort migdałowy z czekoladą 109

pieczenia, delikatnie zmiksować.  Następnie małymi porcjami wsypać migdały, można wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodajemy białka i mieszamy łyżką z całością, by składniki się ze sobą połączyły. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie delikatnie wyjąć. Ciasto pokrój

Wielki apetyt
puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia – idealny 355

mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek dla początkujących 153

żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 226

bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno

maniapieczenia
Keks królewski 152

minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Gdy keks ostygnie polewamy go lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałych po keksie białek możemy upiec bezę lub pieguska.Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim moim czytelnikom i ich rodzinom spokojnej Wigilii przy suto

Poezja smaku
Keks 181

Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie  wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopni 50 minut. Smacznego

pieprzny smaczek
Gofry 196

proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Mąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem według uznania. Smacznego

Salonik smaków
Pierniczki 152

godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy obsypanej delikatnie mąką (aby ciasto się nie przykleiło) i wycinamy foremkami kształty. Blaszkę wysmarować margaryną i układać na niej pierniczki. Posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 5 min.   Przed ozdobieniem : I po : Smacznego

charlotte gotuje
Torcik jogurtowo- czekoladowy 194

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym . 3. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4. Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8. Krem jogurtowy ; 9. Jogurt

Sama słodycz i szczypta chili
Cytrynowa kostka z żurawiną. 169

jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie. Zagnieść ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm. Posmarować marmoladą i posypać suszoną żurawiną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka połączyć delikatnie z żółtkami

Kulinarny karnet Christophera