ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:441/932)

Czekoladowy sernik 220

wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu

ciemna strona patelni
Owsiane placuszki bananowe z czekoladą 205

wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita masa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placuszki (ok. 1,5 łyżki ciasta) na rumiano z każdej strony. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę i polewamy nią placuszki. Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E. Płatki owsiane Sante zalecamy stosować jako

Emcia Pichci
Rogaliki wodne 156

woda , aby ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy częś ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkaty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarowac białkiem i posypac kazdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobia się smakowicie złociste :) SMACZNEGO !!! POLECAM

Słodkości i nie tylko
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 141

posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru(...)przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy z zimną masą. Jajka lekko ubijamy i dodajemy do ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze

Kuchnia co dnia
Biszkopt z malinami i jagodami 166

borówki , maliny 1 cukier waniliowy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i połączyć z żółtkami wymieszanymi ze śmietanką. Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy (średniej) i wyłożyć owoce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni i piec około

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto ucierane z wiśniami 173

Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy wiśnie, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Chruściki na piwie babci Basi 173

łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier puder z cukrem waniliowym do posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem

Pysznosci Babci Basi
Tarta z lemon curd 212

Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok.  Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(...)mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki. Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty

Ze smakiem i z pasją
Babka piaskowa ucierana 144

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru  4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek i śmietanę. Białka ubić na szywną pianę ze szczyptą soli i dodać do całości. Na końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę

Gosia gotuje
Tort capuccino 365

jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki. 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy do czasu aż cukier prawie całkiem się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Bardzo kruche ciasteczka maślane 149

wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda.  Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze(...)masło. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko posiekać nożem i następnie zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią (fot.1) i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć lekko krupczatką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość około 0,5 cm  (fot.2) . Wykrawać z niego foremkami ciastka w rozmiarze

Świat Ciasta
Jesienne ciasto z jablkami 190

bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane

Słodkości i nie tylko
Placek "salceson" 173

ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać do jaj. Dolać olej - wszystko połączyć. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1x1 cm. Pokrojone jabłka dodać do ciasta - wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę średnicy

kolorowotorcikowo
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 189

dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że ma wyjść szesnaście, Wy zostajecie z jedenastoma...? Bo ja tak mam. Stosunkowo często, choć czasem rozciągam ciasto siłą woli lub wpycham na siłę zupełnie fizyczną.  Ponieważ bardzo mi się spodobała idea babeczek z kremem (a C. wyjątkowo w małych słodkościach zasmakował) postanowiłam przygotować kolejne. Sięgnęłam(...)lekcji boksu. Przygotowuje się go 30-40 minut, i tak naprawdę trzeba mieszać i miksować bez przerwy, żeby mu się broń Boże krzywda nie stała.  Najpierw białka z cukrem mieszamy trzepaczką w kąpieli wodnej, aż się cukier nie rozpuści. Później miksujemy, aż białka nie wystygną i się ładnie nie ubiją. Później miksujemy, po malutkim kawałeczku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką 228

brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki. Składniki na blachę 21 x 25 cm: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko(...)Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wyrównać. Piec

moj przepis na