jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była Kuchnia w zieleni Skladniki : Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Galaretka : 2 paczki mrożonych malin(...)pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać. Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Garnkowe fanaberiePrzepis na to przepyszne ciasto dostałam od znajomej. Jest wilgotne, pysznie kakaowe... najbardziej smakowało mojemu mężowi :) Składniki(...)oranżady), 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 3 łyżki kakao, 3 łyżki mąki pszennej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Caisto na przemian wylewamy
Delicious Titbitsgładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce
Emcia Pichcimasłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)jest wystudzony, zacząć ubijać białka(muszą być bardzo dobrze ubite). Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać ksylitol i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać
Smaczne Zdroweubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka ( żółtka wcześniej roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody ). Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem(...)Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie. 4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje. Smacznego
W kuchni u Monikimąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem(...)bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne , które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym
Smakołyki BerenikiCiasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Pogoda istnie sernikowa, w domu sporo sernikożerców, więc zapraszam na kolejny sernik. Tym razem połączony z ciastem Murzynek, czyli klasycznym ciastem czekoladowym. Fajne ciasto, dość szybko się robi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 30 na 25 cm: Składniki na warstwę serową(...)mieszanki czekoladowej dodać mąkę, delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie części, jedną część delikatnie wmieszać do masy serowej, drugą część delikatnie wmieszać do mieszanki czekoladowej. Na dno formy wyłożyć część ciasta czekoladowego, na to łyżkę wyłożyć masę serową, tworząc kleksy, następnie znów wyłożyć masę czekoladową. Ciasto
moj przepis naDzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto z masą chałwową. Ciasto na każdą okazję. Doskonała propozycja na rodzinną imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości. Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis. SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka(...)masła, 1 kostka margaryny, 20 dag chałwy, Dodatkowo: 20 dag bezów. gorzka czekolada. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam
Tradycyjna kuchnia Kasinajłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku. Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza (Foremka 25x31 cm) Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce do masy. Miksowałam mikserem na małych obrotach. Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do masy. Tym razem wszystko delikatnie wymieszałam łopatką. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam przygotowanym ciastem. Rabarbar rozłożyłam na wierzchu. Na koniec rozsypałam kruszonkę i wstawiłam foremkę do piekarnika na około 40 minut
Kuchnia u KrysiPosypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne(...)kolory 3-4 woreczki folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. 3. Przygotowujemy
Apetyczna babeczkaKUBUSIOWE CIASTO Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/3 mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym(...)miksowania dodajemy cukier. Żółtka w osobnej miseczce roztrzepujemy, dodając do nich ocet. Do naszych ubitych białek powoli dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy wymieszane mąki i miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie wylewamy nasze ciast. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok 20-25 minut (NIE OTWIERAMY
Mentor SmakuNajlepiej użyć kilku rodzajów wyrazistych serów, żeby suflet miał głębszy smak, chociaż zwykła gouda też może być, tylko wtedy trzeba nieco bardziej przyprawić całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w osobnej misce. Odstawiamy na bok. Środek foremek dokładnie nacieramy masłem, aż po same brzegi, oraz obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy(...)dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić konsystencję. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie łączymy je z masą za pomocą łyżki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 7. NAPEŁNIANIE FOREMEK (2 min) Foremki napełniamy masą do mniej więcej 4/5 wysokości, końcówką noża lekko „nacinamy” miejsce pomiędzy ciastem a foremką – pozwoli to sufletom na bezproblemowe wyrośnięcie ponad formę
Nerds Kitchenczekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą(...)czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać. Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika
Wanilia i Kardamonposypania PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kardamonem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki
Moje Kuchenne Rewelacjemąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki, na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia
Domowy Smak Jedzenia