ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:460/932)

Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 857

Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki, czy u nich też widnieje ta sama ilość.  Okazało się, że tak.  Nie chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek.  Wyszło naprawdę smaczne.  Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?     Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)godzinę. Do jabłek dodać żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek.  Dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Ciasto ucierane z rabarbarem 158

najłatwiejsze ucierane ciasto do którego dodałam rabarbar i na koniec wsypałam kruszonkę, która wcześniej została po jakimś wypieku.   Oczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza     (Foremka 25x31 cm)   Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce do masy. Miksowałam mikserem na małych obrotach. Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do masy. Tym razem wszystko delikatnie wymieszałam łopatką.   Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam przygotowanym ciastem. Rabarbar rozłożyłam na wierzchu. Na koniec rozsypałam kruszonkę i wstawiłam foremkę do piekarnika na około 40 minut

Kuchnia u Krysi
Posypka cukrowa, serduszka 187

Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!.  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas   miksowania     barwnik spożywczy, dowolne(...)kolory     3-4 woreczki     folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. 3. Przygotowujemy

Apetyczna babeczka
KUBUSIOWE CIASTO 262

KUBUSIOWE CIASTO Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/3 mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym(...)miksowania dodajemy cukier. Żółtka w osobnej miseczce roztrzepujemy, dodając do nich ocet. Do naszych ubitych białek powoli dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy wymieszane mąki i miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie wylewamy nasze ciast. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok 20-25 minut (NIE OTWIERAMY

Mentor Smaku
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 303

Najlepiej użyć kilku rodzajów wyrazistych serów, żeby suflet miał głębszy smak, chociaż zwykła gouda też może być, tylko wtedy trzeba nieco bardziej przyprawić całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w osobnej misce. Odstawiamy na bok. Środek foremek dokładnie nacieramy masłem, aż po same brzegi, oraz obsypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki strzepujemy(...)dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić konsystencję. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie łączymy je z masą za pomocą łyżki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 7. NAPEŁNIANIE FOREMEK (2 min) Foremki napełniamy masą do mniej więcej 4/5 wysokości, końcówką noża lekko „nacinamy” miejsce pomiędzy ciastem a foremką – pozwoli to sufletom na bezproblemowe wyrośnięcie ponad formę

Nerds Kitchen
Sernik "czekoladowa dama" 181

czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą(...)czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja, dodać białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać.  Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 234

posypania PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kardamonem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki

Moje Kuchenne Rewelacje
ciasto Shrek 413

mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki, na gładką masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Placek cappuccino z kokosem 446

żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Kiedy piana będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około(...)ciągle mieszając aż powstanie budyń. Budyń ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. Na koniec dodać kawę cappuccino i dokładnie wymieszać. Beza kokosowa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Wsypać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blaszkę

na moim stole...
Waniliowy placek na jogurcie i kaszy mannie z czereśniami 156

razem zrobiłam w wersji waniliowej i z czereśniami, których teraz mamy pod dostatkiem. Ten placek, to nic innego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy i mimo swojej prostoty niebanalny w smaku. A jeżeli nie macie chęci na czereśnie, to polecam wykorzystać(...)odstawić na 10-15 minut do napęcznienia kaszy. W tym czasie czereśnie przekroić na pół, a białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć  z masą. Małą (20 cm), okrągłą formę wysmarować masłem, obsypać kaszą manną i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec przez około 35 minut. Smacz nego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto cytrynowe 128

koleżanki i bardzo często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny.   Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ(...)momentu kiedy cukier się rozpuści.Następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe

In my kitchen
Ciasto czekoladowo-truskawkowe z bananami 119

mąki pszennej; 2 łyżki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze

In my kitchen
Moje tiramisu 332

łyżek oleju 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka i olej po łyżce Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem) Przygotowanie : Biszkopt kroimy na dwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko

Proste Potrawy
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 165

przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt(...), i kiedy cukier osiągnie już odpowiednią temperaturę , zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy do białek – cały czas ubijamy na najwyższych obrotach – beza musi być sztywna, lśniąca i schłodzona. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C na ok. 5 minut w celu opalenia. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko