książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty. - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka; 25 dkg masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała
In my kitchensyropie i postanowiłam je dobrze wykorzystać. W mojej głowie pojawiła się od razu inspiracja i zaczęłam działać . Oto efekt, delikatny biszkopt z borówkami, masą śmietanową i galaretką malinową. Ciasto nie jest za słodkie więc myślę, że można sobie pozwolić nie tylko na jeden kawałek . Zachęcam was do wypróbowania przepisu. składniki na borówkowe nadzienie: 1 l borówek(...)łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po jednej łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x 30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
noteskulinarnyfigaTradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki(...)wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze
Na Ciasteczkowych Papierachamerykańskiepiankisos: truskawki albo inne owoce zmiksować i posłodzićTorcik bezowy:Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto
Bon Appetit Małgorzatygalaretki truskawkowe Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę. Stopniowo dodajemy po żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy
Z Majeczką w kuchnimakiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych 30 g orzechów laskowych 3-4 morele łyżka miodu białko Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone(...)zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru
sama złodyczBiszkopt biały 6 jajek 200 g cukru 125 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej Krem maślany z kajmakiem 4 białka (140 g) 240 g cukru szczypta soli 500 g masła, niesolonego puszka kajmaku Krem czekoladowy 2 białka (70 g) 120 g cukru 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo 200 g malin, u mnie(...)pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Białka ubij prawie na sztywno. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 30 minut
codojedzeniafotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka i cukru. Mieszaninę przygotowujemy sobie godzinkę wcześniej, wówczas podczas smarowania białko nie będzie się ciągnąć. I jeszcze bardzo ważna rzecz – trzeba(...)tylko zdoła, w przeciwnym razie popęka podczas pieczenia. Warkocz zaplotłam z czterech wałeczków posiłkując się filmikiem na youtube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru
Kuchenne zapiski Edytyskładniki na ciasto: 100 g mąki 100 g cukru 4 jajka 200 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 1/2 szkl naparu z kawy wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i ostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą następnie, gdy białka będą ubite dodajemy stopniowo żółtka i cukier i cały(...)pieczenia i mieszamy np. drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blaszki (21 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem: 200 g suszonych śliwek 100 ml spirytusu 3 żółtka 375 ml mleka 50 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :) Biszkopt: 4 jajka , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżki zimnej wody . Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka(...)połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru , 2 łyżki płynnego
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia , a w nim na przepis na ciasto buraczkowe. Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych(...)figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez
Kuchnia w opałachZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut
FitKotczasie uzyskać jasno brązową barwę i zestalić się, dzięki czemu nie będzie ono namakało po nałożeniu na nie nadzienia. Wcześniejsze podpieczenie ciasta zapobiegnie również jego niedopieczeniu. Podpieczone ciasto pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. W garnku mocno podgrzałem 250 ml mleka, w którym rozpuściłem 30 gram cukru. W misce 3 żółtka jajek dokładnie rozmieszałem z 30 gramami mąki ziemniaczanej. Do tej samej(...)wpływem temperatury masa powinna uzyskać konsystencję budyniu, który przełożyłem z powrotem do miseczki. Białka dwóch jajek ubiłem na sztywną pianę, którą dodałem do masy cytrynowej. Całość delikatnie mieszałem, aby połączyć pianę z masą, ale nie zniszczyć zanadto struktury piany, dzięki czemu nadzienie ciasta pozostało puszyste. Tak przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadziłem na wcześniej podpieczonym cieście. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego
Wyprawy kulinarneZebra - moje ulubione ciasto na babki! W tym roku postanowiłam zaprezentować je w wersji tygrysiej. Efekt przerósł moje oczekiwania Miłoszowi dziękuję za zdjęcie prosto z wielkanocnego talerza, a wszystkich gotujących tudzież piekących zapraszam na jego stronę Z kamerą wśród książek ! Składniki: 5 jajek 1.5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 łyżki gorzkiego(...)pomarańczowy barwnik spożywczy (dla przerobienia zebry na tygrysa;) ) masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodawać olej i wodę na przemian z mąką oraz proszek do pieczenia . Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia. Do jednej części dodajemy kakao a do drugiej pomarańczowy barwnik
Za drzwiami kuchnimasła do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko łyżka wrzątku barwniki spożywcze ozdoby cukrowe Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia(...)nitkę. Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia