ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:476/932)

Strucla z marcepanem i orzechami . 210

rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z mąki razowej 267

kawałkami owoców :)   Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki   Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy

Jak gotować i nie zwariować
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 191

jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Anioły w kuchni
Pierniczki kakaowe serca 313

cukru pudru 1 białko  sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika  i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Biszkopt czekoladowy - przepis podstawowy 157

po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez

Mama Gotuje
Pijane pomarańcze smażone, w białym winie 199

olej do smażenia  Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Jedz

AZgotuj!
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 220

wszystkie składniki, drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi

Tradycyjna Kuchnia
Omlet serowy z orzechami 160

łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut

Chocolate Muffin Blog
PYSZNE BŁYSKAWICZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE 265

wyrabiać, pszenicy to nie szkodzi, ale nie ma takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Tort z masą maślaną 236

białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez

Mama Gotuje
Szybki torcik z masą jogurtową 169

białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez

Mama Gotuje
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 203

lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny

In my kitchen
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 146

całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje. Pasta migdałowa: 1,5 szklanki migdałów bez skórki; 1,5 szklanki cukru pudru; 1 białko; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; szczypta soli; Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami

In my kitchen
Jajko sadzone w wersji na słodko 187

łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, Dodatkowo: 3 połówki brzoskwiń z syropu. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Mieszam. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi