ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:478/932)

Cytrynowy sernik z bezową pianką 164

masła 6 żółtek 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 cytryna (wyszorowana i sparzona) 3 łyżki esencji waniliowej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pianka: 6 białek 2/3 szklanki drobnego cukru Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.  Masło roztopić i przestudzić.  Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową(...)pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze.  W tym czasie przygotować piankę bezową. Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 138

przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki około(...)ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Kuba Gotuje
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 138

przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki około(...)ścieramy na drobnych oczkach i dokładnie ręka mieszamy jabłka. Biszkopt, czyli białka ubijamy na sztywną pianę, zaczynając na odrobinie soli potem dodajemy stopniowo po łyżce cukru, do sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Kuba Gotuje
Chatka z piernika 154

przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 177

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem(...)zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić. Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka z lukrem 188

Stolnicę podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować kulę i rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać serduszka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec ok. 10 - 15 minut, do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe studzić na kratce. Lukier - białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny

pink envelope
Ciasto cappucino 191

kawy cappucino 1/2 l śmietany kremówki kostka masła Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec

Pychotkaaa
Czekoladowa wisienka 177

Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy

Na Ciasteczkowych Papierach
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 162

żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Wyjęłam i wystudziłam.   Pomarańczę dokładnie wymyłam. Można wyszorować szczoteczką. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania(...)dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby nie zburzyć struktury piany.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Boki tortownicy wysmarowałam od wewnątrz masłem. Na wystudzone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarowałam na jego powierzchni. Następnie wyłożyłam masę serową

Kuchnia u Krysi
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 213

trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego; 1 białko; 4 łyżki cukru. Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę(...)pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :) Do smarowania: 1 żółtko; 2 łyżki mleka. Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika. Smacznego!!! Zrobione wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!! Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny

Miksturownik
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 183

tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić. Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Pianka waniliowa - białka ubić z cukrem kryształ i cukrem waniliowym. Następnie powoli(...)opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Na przestudzony  podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto można obsypać cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka wspaniała Reypol -Test 207

innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej  śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol 1 opakowanie  cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu szklanka śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru przepis Białka oddzielamy od żółtek .Masło ucieramy z cukrem(...)mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję . Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia., masę z żółtek , masła i cukrów a także śmietanę .Całość dokładnie mieszamy . Gotową masę dzielimy na 2 części . Jedną porcję wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C. piekarniku do zarumienienia wierzchu ciasta .Po tym czasie wyjmujemy ciasto

Smakowite Dania
ŚNIEŻNY PUCH 218

, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec

RAROSSA
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 267

mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g(...)pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut

Walijskie Pichcenie
Tęczowa rolada z galaretką 184

według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, utrzeć i połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto wyjąć delikatnie, położyć na ściereczkę i razem z papierem

Tradycyjna Kuchnia