Wracamy do Was z nowinką na rynku roślinnych białek. Tym razem w sklepie Siła Roślin można zamówić białko, które zapewni dzienną porcję
Candy Pandasjabłka blaszka o wymiarach 31/21 Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.Ciast
Sama słodycz i szczypta chiliBezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele
WiszniówkaMięsny strudel Składniki 20 dkg mąki 2 łyżki oleju 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania strudla) 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody farsz: 25 dkg
czarrna od kuchniwiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej z Szadku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy(...)wafelek Grzesiek Blaszka 24/36 Wykonanie : Białka ubić na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , olej kokosowy , kakao , przyprawę do piernika i mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczony biszkopt przeciąć
Sama słodycz i szczypta chilibiałek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką
Kuchnia DanusiŻółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki
Kuchnia DanusiSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około
Oryginalny smakSiedząc i przeglądając przepisy na święta oraz sylwestra, zauważyłam ciasto, które, dawno temu, obiecałam sobie wypróbować. Nie żałuję, chociaż nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Przyznam szczerze, że mogłoby być lepiej, ale jak na pierwszy raz to nie jest całkiem źle. Mogłam jeszcze dłużej potrzymać go w lodówce, ale zasugerowałam się prośbą mojej córki(...)waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Ciasteczkowy Potwórwyszło smaczne. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują jagody. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 200 g jagód 1 łyżeczka mąki tortowej cukier puder do oprószenia Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować(...)około 3 minuty. Następnie zmniejszamy obroty miksera na jeszcze mniejsze i dodajemy kolejno jajka, a potem olej. Następnie dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta, delikatnie mieszając. Formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć delikatnie ciasto. Jagody wymieszać z mąką i wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 170 stopni tak około
Ewusiowe Smakimoje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)wyrośnięty zaczyn, skórkę z cytryny, 2 całe jajka, oraz utarte z cukrem żółtka i ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką
Pasja Smakuśrodek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać . Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka(...)odpoczęło. Po 30 minutach: Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ). Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam
Uwaga Babcia Gotujemleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika
Świat CiastaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała CukierenkaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała Cukierenka