Lekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)ziemniaczaną, roztopione masło, nasionka wanilii. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się nie zapadnie. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto
Wrzosowa Polanaproszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie
Bon Appetit Małgorzatykońcu dodajemy obie mąki i jeszcze chwile miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na wytłuszczoną i wysypaną grysikiem blachę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamimąki pszennej 100 g cukru 140 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki, oprócz kakao wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Owinięte w folię wkładamy na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika. Masa serowa: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu(...) ubijamy oddzielnie. Ucierając dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wsypujemy bakalie, ekstrakt z wanilii i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Następnie dno tortownicy wykładamy jasnym kruchym ciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto
Made By Mom And Sondrobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę
Cakes By Kejtchcialabym zaproponować ciasto z truskawkami. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczne. Idealne do kawy, herbaty, albo poprostu kubka mleka. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 100g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)gładkiej masy. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Powoli wlać roztopione i wystudzone masło. Odstawić mikser i mieszając delikatnie łyżką wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać umyte, osuszone i przekrojone na połówki truskawki. Każdą delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec 55 minut
kuchnia doskiJest to super pomysł na stosunkowo niskokaloryczny deser. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną(...)proszku. Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić
Mania GotowaniaDzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
Mała Cukierenkawstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika. Składniki na krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) 5 łyżek wody 2 duże jajka 1 łyżka rumu lub wódki(...) wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać. Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał. Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową. Składniki na polewę czekoladową
Na słodko lub wytrawnierozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone
Garniec Magaliemasła 82%, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Przygotowanie: Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia
Aga w kuchniciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję. Zachwyci Was. Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej 330 g cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 5 łyżek wody Margarynę(...) ubijamy oddzielnie), przestudzone masło i na samym końcu ubite białka i 50 g kokosu. Na niskich obrotach miksera lub za pomocą łyżki mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę okrągłą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno boki smarujemy masłem. Wlewamy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy
Made By Mom And Sonplaży. Możemy gofry także przygotować samodzielnie w domu. Przepis na gofry jest niezwykle prosty. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i mikser (niekoniecznie, można użyć łyżki i ręcznej trzepaczki do białek lub rózgi) oraz gofrownica, która odgrywa bardzo dużą rolę. Ważne jest, aby miała ona odpowiednią moc, czyli minimum 800W, wówczas gofry będą idealnie chrupiące i puszyste(...)dodać cukier wanilinowy, olej rzepakowy i żółtko jajka. Białko wbić do oddzielnego naczynia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Mąkę i pozostałe składniki dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Do mieszania można użyć łyżki lub miksera na wolnych obrotach. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać. Przy
Danka Pichcigalaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)Sposób wykonania:1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy
Kuchnia domowa Ani