blogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować(...)łyżki słonecznika dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych 1/2 szklanki herbaty 1/3 szklanki wódki Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru waniliowego polewa czekoladowa: 50 g czekolady 30 g masła wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodać cukier, następnie żółtka, olej i miksować nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około
Ania i Marcin gotująCiasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam
Ciasteczkowy PotwórCiasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Pozostałe 30 % dzielimy na 2 części. Jedną jasną wkładamy do zamrażalnika, do drugiej dodajemy pół łyżeczki kakao, zagniatamy i także chłodzimy. PIANKA 4 białka(...)śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym
Mój Smak na Życiebyły zachwycone :) Ciasto należy do tych cięższych . W smaku przypomina piernik dlatego też przekroiłam je wzdłuż i dałam masę podobną jak do orzeszków. Uważam że utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki(...)łyżka kakao 4 łyżki cukru Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki (marchew również ) i dokładnie wymieszać. Blachę o wielkości 31 x 25. nasmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać ciastem.. Piec, 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawniegazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. 1. Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy
Słodkości i nie tylkoCzujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)szybciej). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach
Cukiernia PychotkiPyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki . Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową(...)łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem
Fabryka pomysłówKopiec kreta to bardzo znane ciasto z bananami. Jednak mamy sezon na truskawki i postanowiłam zrobić wersję truskawkową. Z truskawkami również bardzo dobrze smakuje. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa(...)zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości
Monia miesza i gotujeroku bardzo kolorową. Lubiłam w niej czas kiedy z drzew opadały barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt(...)wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyczęści musimy mieć w wysokich pojemnikach, z których łatwo będziemy mogły nalewać do słoiczków. 6. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 7. Delikatnie łączymy masy z białkami. 8. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - Ziarenka "Cynamonowy Raj"). 9. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka(...)starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
Wypisz WymalujWierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia dnem i pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki(...)Delecta Sposób przygotowania: 1. Piernik: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru do płynności. Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i wsypujemy do biszkoptu. Mieszamy na wolnych obrotach dodając powoli płynne drożdże, miód i olej. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia formy i pieczemy
Kuchnia w czekoladziezostańmy przy popaprańcu, mój nie jest tak kontrastowy ponieważ użyłam cukru trzcinowego. A wiadomo on daje wypiekom karmelkowy odcień. Umówmy się, że mój popapraniec wyszedł bardziej stonowany. :) Ciasto: 3 szklanki mąki 6 jajek 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju szklanka wody gazowanej łyżka octu szczypta soli 1/2 szklanki trzcinowego cukru 5 łyżek maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka(...)takiej masy dodajemy partiami mąkę, cały czas miksując, ale nie za długo. Białka ubijamy ze solą na sztywno, a jak już nie wypadają z naczynia dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Tak długo aż będzie wyraźnie wyczuwalna sztywność piany. Taką pianę łączymy z ciastem, robimy to w trzech etapach ( tak jest dużo łatwiej), za pomocą łopatki lub drewnianej
Dieta moja pasjajajka -3/4 szklanki cukru -3/4szklanki mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę i mąkę ziemniaczaną. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 2 części. W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. MASY: -1 galaretka truskawkowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku