pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy
vegetaniejuż sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijam(...)znów dokładnie miksuję (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i tutaj już tylko mieszam delikatnie łopatką lub łyżką aż całość się połączy. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piękę ok 40 minut
Cynamonowe szczęścietaki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka oleju 2 łyżki kakao Masa(...)Tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.Przelać ciasto do blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni i piec do suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilijest bardzo lekka i puszysta. Jeśli nie lubicie rodzynek, można je pominąć. Sernik wykonany jest na znanym Wam spodzie z pierniczków i herbatników. Przepis na stałe wszedł na listę ciast obowiązkowych na spotkania rodzinnych :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania(...)mieszać, najlepiej szpatułką. Białka ubić na sztywno. Dodać pianę z białek do masy i wymieszać delikatnie. Wmieszać rodzynki, bardzo delikatnie łącząc je z masą. Przelać masę na spód i wyrównać. Piec 50-60 minut w 180°C. Boki oddzielać od formy, gdy ciasto całkowicie wystygnie. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpodałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/ Moją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold Składniki na ciasto : 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 8 jajek 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy : 1 l mleka(...)łyżki wody 5 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki żelatyny Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym . Stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie wodę, olej i mąkę z proszkiem . Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto podzielić na pół , do jednej polowy dodać kakao i wymieszać. Blaszki o wymiarach
Sama słodycz i szczypta chililubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń(...)nasączyć. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Grubszą część biszkoptu smarujemy
Salonik smakówpotrafi się oprzeć. Pachnący krem zawinęłam w mięciutkie ciasto biszkoptowe, na którym lekko podpieczone migdały chrupały zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą, po co w ogóle próbować...? Koniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika(...)truskawek 2 listki żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier i cukier waniliowy. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi się o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)cytryny 4 żółtka Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Malinowe PocałunkiUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami , a teraz jest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet słodkie...zatem polecam. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę(...) i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym
Gosia gotujepuder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę(...)minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego
wesoła kuchniapieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach
Domowy Smak Jedzeniaserkiem homogenizowanym. Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami. Kochani, wszystko dla Was Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne. PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio . Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl(...)dżemu z czarnej porzeczki 2-3 garście płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z makiem. Suche składniki dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy
Smaki Na TalerzuPyszne ciasto z kawą na deser Kawuś Składniki BISZKOPT I mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl jajka -4 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II kakao -2 łyżki jajka -4 szt mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKOWY margaryna -1 kost masa krówkowa -1 puszka kawa rozpuszczalna- 1 czubata(...)BISZKOPT I Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT
Kuchnia Danusisłodkich paluszków ptysiowych ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli jajka wyciągamy prosto z lodówki ogrzewamy je przez kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie wycieramy do sucha i oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy razem. W dużej misce(...)łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Kiedy białka będą sztywne dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do gotowej masy jajeczne dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby masa nie opadła. Całość przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy
Trzeci talerzfolię i schładzam około 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram(...)masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny. Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon