ciasto. Jeżeli macie ochotę na inne rolady lub zawijane ciasta to zachęcam do przygotowania drożdżowej rolady z jagodami bądź czekoladowego warkocza . Składniki: biszkopt 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zwykłego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka proszku do pieczenia 4 białka jaj 60 g oleju masa domowy budyń (przepis tutaj(...)przygotować biszkopt: białka jaj ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodać zwykły cukier. Gdy składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsta, sztywna piana to powoli dodać olej, mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera. Formę do pieczenia (40 cm x 20 cm) wyłożyć papierem, następnie wylać ciasto. Piec
Ugotowaćwiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt
Na Ciasteczkowych Papierachśmietany*1 cukier wanilinowy*1 galaretka czerwonaSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni
Mix smakumechanicznie. Teraz wyrobione ciasto powinno odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru(...)Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam. Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej
I tu będę miała takie tecynamon olejek waniliowy Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż beza będzie gładka i lśniąca. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt, kilka kropel olejku waniliowego i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozłożyć rabarbar
My simple kitchenszczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około
Walijskie PichcenieZnane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)użyłam kwadratowej blaszki o wymiarach 25 x 25 cm). 3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek
cucinareteraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu. Do wykonania potrzebne będą: Kruche ciasteczka z żurawiną pół słoika dżemu beza szablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie) Składniki na bezę: 2 białka(...)porządne łyżki cukru pudru łyżka maki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder, mieszamy, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Beza jest gotowa. Szablon: najlepiej wyrysować go na tekturce, ale ja skleiłam ze sobą 4 kartki papieru i też był sztywny. Oczywiście wyciąć. Wykonanie: Szablon przykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy
Moje pyszne gotowanieDzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już(...)mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut
FitKotciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do margaryny dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę. Wyrabiamy dobrze ciasto. W pierwszej fazie wyrabiania, gdy wszystko jest bardzo płynne i lepkie używam zazwyczaj plastikowej łyżki lub widelca. Potem wyrabiam ciasto ręcznie, jeśli jest to konieczne. Gotowe ciasto pakujemy(...)czasie odkrawamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką z dołu i góry. Wałkujemy ciasto na grubość 3 do 5mm. Wykrawamy ciasteczka. Można do tego celu użyć radełka, foremek lub szklanki. Ja wykroiłam małe prostokąciki radełkiem. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminem, zachowując nieduże odstępy pomiędzy ciasteczkami. Gdy wszystkie ciasteczka mamy już wykrojone, smarujemy je białkiem przy użyciu pędzelka
Smakowy Rajwykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia bezy. Przepis na bezę wkrótce. Lemon curd, krem cytrynowy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła(...)Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów
Kulinarne przygody GatitycukruSposób wykonaniaOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia
Mix smakuJako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok . I muszę powiedzieć ,że przygotowując to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 60'C Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem
Malinowa KawiarenkaCiasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka ubić na sztywno , gdy będą sztywne powoli dodawać cukier (dobrze aby był drobny), następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem delikatnie mieszając łopatką, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto
Jadło i czytadło