jutro będzie lepiej. W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat. Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo. Mały Dominik był zachwycony faktem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie
W Mojej Kuchni Lubiębrzegi szklanka cukru 6 białek szczypta soli 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię
Cukiernia Pychotkiwielce. Bo dobry pączek jest taaaaki pyszny. Jako dziecko zdarzało mi się jeść pączki na śniadanie. Dziadek mi kupował. Babcia kręciła nosem, a ja, wyjątkowo, wstawałam z łóżka bez marudzenia. No bo wiadomo - pączek ... Typowy sklepowy - z niewielką ilością marmolady różanej, za to ze zdecydowanym nadmiarem lukru. Obłędnie słodki, bajecznie pyszny. Mmm ... Odkąd jednak spróbowałam pączków domowych, te sklepowe(...)piętami; Wam też odradzam.) Mamunia robi pączki według przepisu Babci - na samych żółtkach, a ciasto uciera klasycznie w makutrze. Ha! Na takie poświęcenie zdobyć się nie potrafię... Nawet dla pączka. Mamę też próbowałam odwieść od tych sposobów (w końcu na pranie w automacie przerzuciła się bez narzekania), jednak w tym wypadku nie ma szans. Pączki trzeba, cytuję: Walnąć pałą tysiąc
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)mąki (odjąć z tych dwóch szklanek), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mak, dodać drożdże, sól, dynię. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, lśniące, elastyczne, jednolite (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto można wyrobić
moj przepis nanadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne!Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….W sam raz do popołudniowej kawki!Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości
Ostra na Słodkowanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy
Słodka Stronaminut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy). Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni
Kolizje Smakówkońcu robotę zrobiły za mnie słoiczki Eterno , kandyzowane wiśnie i mięta. Bo jak ja zawsze, noo bardzo często muszę dodać zielone. Cóż, taka jestem i już. Teraz konkrety, skąd ciasto? Z Moje Wypieki , piekłam je już nie raz, nie dwa, ale mnóstwo! Uwielbiam je, uwielbiają go wszyscy. Więc skoro przepis sprawdzony i smaczny to przepis został u nas do dziś(...)jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g brązowego cukru 75 g gorzkiej czekolady 150 masła 50 g kakao
Blondynka Gotujesię okazuje jest specjalistką nie tylko w sernikach :) Torcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku
Kuchnia w czekoladzieWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkiwymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej
My simple kitchentłuszcz. Na koniec wyrabiania dodajemy spirytus. Ciasto wyjdzie nam klejące. Odstawiamy je do wyrośnięcia na pl 40-60 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy nadzienie. Krążek z nadzieniem przykrywamy krążkiem bez nadzienia, zlepiamy dobrze brzegi. Pozostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Przed włożeniem do tłuszczu, sprawdzamy raz jeszcze brzegi pączków
Mieszam w GarnkuAutor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam i chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem
NA MOIM TALERZU