ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:394/901)

Moja teoria względności z chałką w tle 172

półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem(...)grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła z zimnym mlekiem Mniam

I tu będę miała takie te
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4076

szczególnie się nadaje, gdyż ma bardzo neutralny smak. Przepis zgłaszony do Domowej Pierogarni Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać 10 minut) szczypta soli 1 łyżka masła lub oliwy Farsz: gotowane mięso z rosołu bez skór, kości i chrząstek (kurczak i wołowina w proporcji 3:1) 1/2 gotowanego korzenia marchewki(...)Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i masło, połączyć je z mąką i solą. Porcjami wlewać do mąki gorącą wodę, wyrabiając drewnianą łyżką. Należy dodać tyle wody, żeby ciasto było zwarte, ale dość miękkie - powinno lepić się do rąk. Zostawić na 5 minut, żeby lekko ostygło i wyjąć na wysypaną mąką stolnicę. 2. Wyrabiać chwilę, lekko podsypując mąką, aż przestanie

Kuchnia Prezydentowej
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 306

           Siwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż

W kuchni Karmel-itki
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 229

ilość zajęć na GUMedzie i dochodzące do tego zmęczenie, po prostu nie byłam w stanie tego zrobić. Po 6h fizjologii i 6h chemii żywności, przypuszczam, że również byście byli bez sił. Wczoraj miałam bardzo ciekawe zajęcia, izolowaliśmy DNA z krwi szczura i ogólnie panowała bardzo przyjemna i pozytywna atmosfera. Dzisiaj pierwsze zajęcia na AWFie minęły dość szybko, pierwsze tygodnie zawsze(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie

Be Fit Be Strong
Naleśniki IG 277

sprawą dodania mąki cieciorkowej i sojowej. Są to naleśniki dla wymagających i same też są wymagające.  Ciasto nie jest tak elastyczne jak tradycyjne, podczas smażenia może pękać, ale jest na to sposób. Trzeba je smażyć na patelni teflonowej, najlepiej bez tłuszczu, obracać można dopiero gdy wierzch naleśnika będzie już dobrze zwarty a spodnia część swobodnie odchodzi od patelni. Należy(...)sojowej 100 g mąki cieciorkowej 300 g mąki gryczanej łyżka oliwy kopiasta łyżeczka kurkumy łyżka cynamonu - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać:) Smażyć z dwóch stron (cienkie ciasto) - szczegóły we wstępie ;)  Smacznego

pyszne zdrowości
Szybka strucla jabłkowa 181

lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej

peggiwkuchni
Foremki do rurek 214

necie  sposób na zrobienie takich foremek w domu ..praktycznie bez  wydatku pieniędzy.. każdy w domu na pewno ma folię aluminiową, kartki papieru , zszywacz lub spinacze..ewentualnie igłę z nitką aby jakoś zszyć stożek.. Ja już wykorzystałam swoje foremki kilka razy.. piekłam rurki z ciasta kruchego, drożdżowego i foremki spisały się idealnie..nie trzeba ich niczym

Moje domowe kucharzenie
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 329

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)Wiktora - jego dieta jest ścisła). Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy!  Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej

Wypisz Wymaluj
Karnawałowy ring 353

cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki,  chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki

Niezły Młynek
Tarta winna bo idealna do wina 212

bułki tartej (do obsypania formy) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto na tartę - klik.   Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub prostokąty.  Podsmażyć mięso krótko (tylko do "zbielenia") na oliwie z oliwek, dodać sól i kolorowy pieprz.  Przełożyć z patelni do miseczki (bez pozostałości tłuszczu ze smażenia).  Szpinak umyć, pozbawić "ogonków." Odsączyć na sicie(...)również bez pozostałości po smażeniu).  Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ser feta pokroić w drobną kostkę.  Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Rozwałkować ciasto, wyłożyć

Garniec Magalie
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 270

Makaroniki to rozpływające się w ustach, bezglutenowe ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo(...)wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka

maniapieczenia
Sernik z toffi 176

lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny

Magiczne Życie Marty
Rożki budyniowe 8351

temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać

Moje domowe kucharzenie
Sernik rosyjski 171

posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się  :-) Sernik rosyjski SERNIK ROSYJSKI Blacha 21 x 31 cm Na ciasto:    250 g mąki pszennej    40 g kakao    50 g cukru pudru    1 cukier wanilinowy    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier wanilinowy    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru    Sposób wykonania Masa serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane

peggiwkuchni
Sernik ananasowo kokosowy 219

Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme fraiche) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 3 budynie waniliowe bez cukru - puszka mleka kokosowego (puszka 400g) - 100g wiórków kokosowych(...)ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można

mojewypiekiinietylko