ciągle, bez przerwy, szepcą do ucha mantrę-zaklęcie, bez którego się od nich nie uwolnimy. Zrobimy wszystko. W środku nocy splądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek(...)miąższ i ścierać spływający po brodzie sok. Popędzimy na drugi koniec miasta, do jedynego sklepu, w którym krótko przed północą można jeszcze dostać ulubiony baton, maślankę czy puszkę sardynek (bez obaw - zachcianki nie były spełnianie w tym samym czasie). W najmniej spodziewanym i odpowiednim momencie zamarzymy o świeżutkiej WZ-ce, dorwiemy kawiarnię, w której sprzedają najlepsze, zjemy kilka sztuk
KUCHARNIAwielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników. Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru. Deser kubusiowy Składniki: 300ml soku Kubuś o dowolnym smaku 3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 15g masła
Smakołyki Berenikignocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych(...)ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki
codojedzeniababkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki(...)bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche maślane ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 40 ciasteczek o średnicy 5 cm: 100 g masła 82-83% (w temp. pokojowej) 250 g maki 50 g cukru(...)pudru szczypta soli 100 ml śmietanki 30-36% Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min. Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko mąką. Powycinać dowolne kształty ciastek, można również użyć stempelka do ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną
IMPRESJA SMAKUjest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry(...)przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko
upichcicSzczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki wody Kruszonka: 100 g masła 100 mąki 50 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania Przepis: W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy
Emcia Pichciciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser solidna porcja zielonego smoothie, bez którego(...)naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić
Food Squareszklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju krem: 1 i 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny
na moim stole...ziaren sezamu; 10 g soli. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskaprawie wszystko jadam z sosem czosnkowym. Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: 125 g mozzarelli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję
Powiedz dietom niewrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję
Powiedz dietom nieLukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie