ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:382/901)

Szarlotka niezawodna 380

jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4  szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić

W kuchennym oknie Ewy
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 250

papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu

codojedzenia
Szarlotka z budyniem 320

lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić. Masa: Ugotować budynie bez cukru na mleku. Do ciepłego budyniu dodać masło, wmieszać i ostudzić. Białka ubić z cukrem

Kubki smaku
Oczy carycy 185

szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne :  6 żółtek  2 jajka  6 łyżek cukru  4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  1/3 szklanki oleju Krem : 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkanki mleka 4 czubate łyżki cukru

cucinare
PYCHOTKA 198

pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem - cukru już

Walijskie Pichcenie
Puszysty sernik z musem truskawkowym 200

letnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze polecam, na każdą okazję. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA(...)miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy

MamaOskarka
Sernik z dodatkiem kaszy manny 250

Uwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej zwarty

Słodkie okruszki
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 505

otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać - zajadać

Grunt to przepis!
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 235

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba

Karo in the Kitchen
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 277

wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 45 minut . Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy

Uwaga Babcia Gotuje
Malinowy deser 203

które chyba każdy z nas bardzo lubi. Można je jeść zrobione na wiele sposobów, wykorzystywane są głównie do dżemów, soków, ciast i deserów więc i ja musiałam coś z nich zrobić. Malinowy deser Składniki: - 500 g malin - 100 g bezy  - 250 g serka mascarpone - 100 ml ajerkoniaku Przygotowanie: Maliny wkładamy na spód pucharków lub wysokich szklanek, dodajemy pokruszone bezy

Kulinarne życie
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka 263

Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach

Uwaga Babcia Gotuje
Nobel dla papryki :) 187

Egeru oraz za co prof. Albert Szentgyörgyi, jako pierwszy węgierski uczony, otrzymał nagrodę Nobla. Dzięki zawartym w książce przepisom bez problemu przygotujecie specjały węgierskiej kuchni - od zup przez przystawki, dania mięsne i rybne, po sałatki i surówki, na ciastach i deserach kończąc. Tej pozycji nie powinno zabraknąć w biblioteczce miłośników kuchni, a nie tylko kuchni węgierskiej.  Jó étvágyat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z czerwonej soczewicy 164

Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.  Pozostawić

Grunt to przepis!
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 305

solą i pieprzem. 2. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju roślinnego wylewamy ciasto omletowe. Smażymy na małym ogniu (ja robię to pod przykrywką) do czasu, aż omlet się zetnie i zacznie bez problemu odchodzić od patelni. 4. Przewracamy omleta na druga stronę, na połowie kładziemy ser mozzarella, pomidory, doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie