ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:377/901)

Suflet ziemniaczany 174

spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew. Suflet ziemniaczany skladniki na 3 porcje 300g maczytych ziemniakow 3 jajka(...)bialka laczymy z masa ziemniaczana. Najpierw dodajemmy 1/3 piany, delikatnie mieszamy, a natepnie dodajemy reszte bialek. Delikatnie laczymy calosc. Foremki do sufletow dokladnie smarujemy pozostalym maslem i wypelniamy je ciastem. Ciasto nakladamy dokladnie na srodek foremek, nie wyrownujemy do brzegow, nie gladzimy. Aby suflet lepiej wyrosl nalezy zrobic palcem rowek wzdluz brzegow foremki. Foremki wkladamy do piekarnika nagrzanego wczesniej

Przysmaki Karolki
blueberry crisp sky 213

czyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)margaryny bez laktozy borówki lub inne leśne świerze owoce 50 g cukru brązowego 1 jajko w proszku (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) powidła śliwkowe 1/2 słoika Potrzebne: Forma okrągła - ok 15 - 20 cm srednicy  wałek stolnica miska Składniki suche mieszamy z mokrymi. Margaryne

Lajtkraft food intolerance
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 204

ilość w stosunku do oryginalnego przepisu). To jednak oczywiście moje osobiste preferencje. Poza tym tarta wyszła przepyszna - idealnie kruchutkie ciasto, cudownie słodkie pomidorki - nie można się jej oprzeć. Jedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam(...)oliwy 1 ząbek czosnku Igiełki z 1 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka soli Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet i oliwę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim. 182

kolację czy śniadanie. Piecze się je szybko, bo są na gotowym cieście francuskim, dodaje tylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo bez, to już zależy od Waszych upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto klonowe -- torta klonowe 149

średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop klonowy i gotować bez mieszania, aż osiągnie 210 stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło

w mojej kuchni
Kruche ciastka bez cukru 182

Cała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka

Szefowa kuchni
Otrębowe babeczki z kremem 156

łyżeczkę, wtedy też musicie dodać więcej fruktozy) 1 łyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy je na talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali przez około 4 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 139

opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej ze śliwkami 189

zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :)   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)Całość mieszamy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem (kręcąc w jedną stronę), aż do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy i wyrównujemy ciasto. Na to układamy przekrojone i odpestkowane śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 50 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i ostygnięciu ciast oprószamy cukrem pudrem

Kolizje Smaków
BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 198

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się

Walijskie Pichcenie
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 207

Nadzienie: 1 kg agrestu 0,5 kubka cukru sok z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu(...)ciasta z lodówki wałkujemy je i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści

Luźna Kuchnia
Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami 190

test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1  i 1/2  szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru

SzczyptaSmaQ
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste - na drugie śniadanie (ok. 310 kcal /100g) 317

łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęste Przygotowanie: 1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie. 2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu bez). 3. Odcedzamy rodzynki i posypujemy odrobiną mąki, mieszamy. 4. Do białka dodajemy żółtka, miksujemy chwileczkę na niskich obrotach przy pomocy(...)temperaturze 170-180 stopni. Do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie. Forma: Forma o wymiarach ok. 25 x 10 cm Kaloryczność: Kaloryczność na 100 g ostudzonego ciasta: ok. 310 kcal/100g 1 porcja 55 g (zdjęcie, jeden kawałek grubości ok. 1-1,5 cm): 171 kcal Uwagi: Polecam jeść z dżemem, marmoladą.  Smacznego! :)  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Malowane smakiem
Mini ptysie 164

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku(...)ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny.  A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki:  ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania